Hírek
2015. Április 06. 11:00, hétfő |
Életmód
Forrás: profitline.hu
Heti 4 tojás!!!

Heti 4 tojás elfogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.
A Kelet-Finnországi Egyetem szakemberei több mint 2300 42-602300 42-60 év közötti férfi étkezési szokásai alapján megállapították, hogy a tojásevés nemcsak a betegség alacsonyabb kockázatával, hanem alacsonyabb vércukorszinttel is párosul. Feltárták, hogy 37 százalékkal kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál a férfiaknál, akik négy tojást ettek egy héten, mint azoknál, akik csupán egyet.
Az összefüggés akkor is fennállt, amikor az olyan tényezőket, mint a fizikai aktivitás, a testtömeg-index, a dohányzás és a zöldség-és gyümölcsfogyasztást figyelembe vették. Kimutatták ugyanakkor azt is, hogy négynél több tojás fogyasztása nem jár több előnnyel. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a tojás számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely hatással lehet a glükóz-anyagcserére és az alacsony szintű gyulladásra.
A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nem szabad növelniük a tojásfogyasztást, mivel az növeli a szívbetegségek kockázatát náluk. Egy másik tanulmányban svéd kutatók arra figyeltek fel, hogy a zsíros tejtermékek fogyasztása szintén csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A Lundi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint 23 százalékkal csökkent a betegség kockázata azoknál akik zsíros tejtermékeket fogyasztottak, mint azoknál, akik csekély mértékben fogyasztottak ilyen termékeket.
A zsíros húsok azonban növelik a betegség kockázatát - figyelmeztettek a szakemberek. Ulrika Ericson, az egyetem kutatója elmondta, hogy amikor elkezdték vizsgálni a telített zsírsavak fogyasztását, ami sokkal inkább fellelhető a tejtermékekben, mint a húsokban, összefüggést figyeltek meg a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány összhangban van azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek felfedték, hogy a tejtermékekek fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ám az új kutatásból az derült ki, hogy különösen a zsíros tejtermékeknek köszönhető a kisebb kockázat. A svéd kutatók 27 ezer 45-74 év közötti személy étkezési szokásainak elemzéséből vonták le következtetéseiket.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 08. 07:53, kedd | Életmód
Nem tartóztatta le a bíróság a csepeli kábítószerlabor kapcsán őrizetbe vett gyanúsítottakat
2025. Április 07. 07:35, hétfő | Életmód
Soltész Miklós: hamarosan új program indul a falusi templomok felújítására
Hamarosan új templomfelújítási programot írnak ki, amely az ötezernél kevesebb lakosú falvakat érintheti
2025. Április 06. 08:14, vasárnap | Életmód
Még két hétig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére
Április 20-án éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.
2025. Április 05. 07:59, szombat | Életmód
Will Smith a Budapest Parkban ad koncertet augusztus 14-én
Will Smith Grammy-díjas énekes és Oscar-díjas színész augusztus 14-én a Budapest Parkban ad koncertet - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.