Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 11. 14:07, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Hiába a haladék, sok adós nem fizet

Hiába a haladék, sok adós nem fizet

Hiába a NAV engedékenysége, részletekben sem fizetnek az adósok – ezt írja a Magyar Nemzet.

Tavaly 210 milliárd forint közteherfizetésre kértek az adófizetők halasztást vagy részletfizetést. Ennek több mint a felét engedélyezte is a NAV, de hiába. A 72 ezer kedvezményezettből csak 40 ezren éltek a fizetés átütemezés lehetőségével.

Előfordul, hogy egyesek a haladék megszerzése után lavírozzák felszámolásba vállalkozásukat, sok esetben azért, hogy eltüntessék adósságukat. Az elmúlt esztendőben 210 milliárd forint közteher megfizetésének átütemezését szerette volna elérni százezer adófizető. Az érintettek azzal keresték meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy a szervezet engedélyezzen számukra részletfizetést, vagy tolja későbbre az összeg átutalásának határidejét. A NAV tavaly négy kérelemből átlagosan háromnak adott helyt. A hatóság végül 118 milliárd forint részletekre bontott vagy halasztott kifizetésébe egyezett bele, a feltételek enyhítése elvben 57 ezer polgárnak és 15 ezer társaságnak könnyítette meg az életét, azonban a kedvezményben részesülők nagy része így sem tudta megfizetni adóját.

A korábbi években általában tízből két érintett ellen indult végrehajtás amiatt, mert a fizetési könnyítés megszerzése után sem utalta át a közterheket. Mostanában viszont tízből átlagosan négy-öt engedményben részesülő személynél, vállalkozásnál intézkedik a hatóság.

2008-ban 166 ezren kértek az adóhivataltól halasztást vagy részletfizetést, tavaly nagyjából százezer beadvány érkezett a hatósághoz. A csökkenés szembetűnő, s a részletes adatokból kiderül: az enyhítésért folyamodó cégek száma nemigen változott, a polgárok viszont évről évre kevesebb kérelmet fogalmaztak meg.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére