Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Május 10. 12:00, vasárnap | Életmód
Forrás: hazipatika.com

Hogyan aludhatunk el egy perc alatt?

Hogyan aludhatunk el egy perc alatt?

Kipróbáltuk a forró fürdőt, a bögrényi forró tejet, a birkaszámlálást és még mindig nem tudunk elaludni? Semmi gond. Itt egy új módszer, ami biztos sikert ígér.

Egy amerikai kutató, Dr. Andrew Weil azt állítja YouTube-csatornáján: megtalálta a bombabiztos megoldást, amivel 60 másodperc alatt biztosan el tudunk aludni. A módszerhez garantáltan nem kell sem altató, sem zene, sem hangulatvilágítás. Megalkotója szerint a "4-7-8"-nek nevezett légzéstechnika teljesen természetes módon nnyugtatja le az idegrendszert és űzi el belőlünk a feszültséget.

De hogyan kezdjük hozzá? Először is a szánkon keresztül fújjuk ki a levegőt, hangosan: minél jobban hasonlít a hang a képregényes "fffuuuuuu" hanghoz, annál jobb. Utána csukjuk be a szánkat és csendben szívjuk be a levegőt orrunkon keresztül, miközben négyig számolunk. Ezután tartsuk bent a levegőt, ameddig elszámolunk egytől hétig. Befejezésnek pedig hangosan ffuuuuuuzva fújjuk ki a levegőt lassan, ami alatt nyolcig kell elszámolnunk.

Ezt a gyakorlatsort ismételjük meg háromszor, ugyanis ahhoz, hogy a technika működjön, összesen négy ilyen légzőgyakorlatot kell végeznünk. Fontos, hogy az orrunkon keresztül mindig halkan vegyük a levegőt, a szánkon keresztül pedig mindig hangosan kell kifújni, ráadásul a nyelvünk hegye körülbelül ugyanabban a helyzetben kell hogy maradjon.

Weil szerint nem az egyes fázisokra szánt idő a fontos, hanem a levegővételek egymáshoz viszonyított aránya, a 4:7:8. Ez ugyanis az ősi pranayama légzőgyakorlaton alapul, amelynek hatására az oxigén jobban megtölti a tüdőt. Az extra oxigén pedig igen nyugtató hatással van a paraszimpatikus idegrendszerre, ami miatt könnyebben meg tudunk nyugodni még egy rosszabb nap után is. Ez sokunknak hasznos lehet, ugyanis stresszes időszakokban az idegrendszerünk izgalmi állapotba kerül és nehezebben tudunk elaludni.

A kutató szerint nem fog azonnal menni a 60 másodperc alatti elalvás, ezt is gyakorolni kell, mint minden mást: naponta kétszer kell elvégeznünk és körülbelül 6-8 hét kell ahhoz, hogy szervezetünk hozzászokjon. Ekkor viszont tényleg el tudunk aludni egy perc alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.