Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Június 28. 16:00, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Hogyan lassítsuk a demenciát?

Hogyan lassítsuk a demenciát?

Vitamindús, koleszterinszegény táplálkozással sokat tehet a demencia megelőzéséért. A koleszterin ugyanis igazi érgyilkos, nem utolsósorban az érelmeszesedés fő kiváltója.

1. Megfelelő étkezés
Vitamindús, koleszterinszegény táplálkozással sokat tehet a demencia megelőzéséért. A koleszterin ugyanis igazi érgyilkos, nem utolsósorban az érelmeszesedés fő kiváltója. Tanulmányok igazolják, hogy a mediterrán étrend kifejezetten megelőző hatású lehet. Lényege a sok zöldség, hal, fehér hús és jó minőségű olívaolaj fogyasztása.

2. Sok mozgás
A testmozgás, az izmok megdolgoztatása képes lassítani a kóros folyamatot. Az úszás, séta a legjobb mozgásforma. A demencia kockázatát akár negyedére csökkentheti, aki aktív életet él. Napi 2-4 km séta senki számára sem megerőltető és még csak sportfelszerelés sem kell hozzá. A tánc is hasznos. Élvezetes és az egyensúlyérzéket kifejezetten javítja.

3. Elmetorna
Aki soha nem hagyja abba a tanulást, agyát tornáztatja, sokat tesz a demencia megelőzéséért. Aki valamilyen hangszeren játszik, fest vagy rajzol, agyi pályákat dolgoztat meg. Hasonlóan jó agytréning a nyelvtanulás. De már azzal is sokat tesz mentális egészségért, ha társaságba jár, rendszeresen találkozik barátaival, kártyázik vagy sakkozik.

4. Antioxidánsok
Törekedni kell arra, hogy minél több antioxidáns kerüljön a szervezetbe. A kávé, a zöld tea sok antioxidánst tartalmaz. Már napi három-négy csésze kávéval jelentős mennyiséget tud bevinni a szervezetébe. Hasonlóan jó hatású a vörösbor: napi egy pohár vörösbor (és nem több!) elfogyasztásával annyi rezveratrol nevű antioxidáns juttatható a szervezetbe, amely már ki tudja fejteni érvédő hatását.

5. Ne dohányozzon!
A cigaretta a legkárosabb kategóriába tartozik, mert akár 80 százalékkal növelheti a demencia kialakulásának rizikóját. Szokjon le róla mielőbb!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:54, vasárnap | Életmód

Krausz Ferenc: Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel világszínvonalú eredményeket lehet elérni

Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel hazánkban is legalább olyan esélyekkel lehet világszínvonalú eredményeket elérni, mint külföldön