Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Január 04. 16:47, szerda | Helyi
Forrás: OrientPress

Hogyan vigyázzunk egészségünkre a nagy hidegben?

Hogyan vigyázzunk egészségünkre a nagy hidegben?

A hőmérséklet változása, a betörő hidegfront, illetve a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket.

A hideg kedvezőtlen hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával ‒ közölte az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy öltözzünk az időjárásnak megfelelően, rétegesen: védjük magunkat a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsuk át. Viseljünk természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. Különösen figyeljünk a megfelelő cipőre, csizmára, ami elég bő ahhoz, hogy lábujjunkat megmozgathassuk, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket. Hasonlóan védjük kezünket és a fejünket is. Ne fogjunk meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljünk kesztyűt.

Továbbá arra figyelmeztet, hogy a nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba. Fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet a belső térben, a lakásban is. A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem a lakásban is, ha ott tartósan 15 fok alatti a hőmérséklet – ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén jelent kiemelt kockázatot.

A lakáson belül is érdemes rétegesen öltözni, a lábainkat védjük gyapjú zoknival, viseljünk papucsot. Tegyünk szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró ajtók, ablakok elé illetve közé helyezzünk párnát, szőnyeget.

A közlemény kitér arra is, hogy mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a gyermeket. Ha mégis, akkor lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele. Ha a hidegben-szabadban sportolunk vagy dolgozunk, akkor is fontos legalább napi 2 liter vagy több folyadék fogyasztása. A tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert azok növelik a végtagok hőleadását, ezzel pedig elősegítik a kihűlést.

Mint írják, ha autóval utazunk, vigyünk magunkkal meleg takarót, termoszban meleg folyadékot. A közlekedők figyelmét arra hívják fel, hogy a hidegfront fokozza az agresszivitást, de ha erre tudatosan odafigyelünk, elkerülhetjük a felesleges stresszhelyzeteket.

Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. A hidegfront érkezésekor a magasvérnyomás-betegségben szenvedők figyeljenek tüneteikre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomásérzés. További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet, illetve előfordulhat ún. vesekő kólika is ‒ közölték.

A közlemény kitér arra is, hogy a légúti fertőzések száma is megszaporodik ilyenkor. Aki náthás, köhög, lehetőleg kerülje a zsúfolt közösségi tereket, fogyasszon több meleg folyadékot, teát, C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket (pl. alma, citrusfélék, káposzta).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

2024. Április 22. 13:49, hétfő | Helyi

Batthyánys harcművészek

Muay Thai házibajnokságot rendeztek Kiskunfélegyházán.