Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Március 22. 11:48, vasárnap | Helyi
Forrás: runnesworld.hu

Hogyan viselkedjünk futóként a koronavírus idején?

Hogyan viselkedjünk futóként a koronavírus idején?

Íme néhány fontos kérdés, amely sok futóban felmerül a koronavírus elleni küzdelem közben!

Miközben a koronavírus folyamatos terjedése miatt világszerte egyre több nagylétszámú futóversenyt törölnek, óhatatlanul felmerül a kérdés sokunkban, vajon mi a teendő annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk és hogyan befolyásolják a történtek a napi edzéseinket…

1. Biztonságos a futás szabadtéren?

Igen - valójában a betegség átterjedésekor biztonságosabb kint lenni, mint beltéren. Amikor emberek társaságában vagy és valaki tüsszent vagy köhög, apró cseppek kerülnek olyan tárgyakra, amelyeket óhatatlanul megérinthetsz. Ezt követően a kézre került vírust bejuttathatod a szervezetbe, ha megérinted az arcodat. A legjobb tehát, ha a szabadban, akár többed magaddal (egészségesen!) hódolsz kedvenc sportodnak.

2. Kerüljem a nagyobb közösségekben (nem tömegben) zajló futást?

Általában egészséges emberek éreznek késztetést arra, hogy fussanak. Lázas, köhögős állapotban nyilván senki nem indul el edzeni. Persze a betegség lappangó időszakában előfordulhat, hogy tünetmentes, ám fertőzött futó is van a társaságban. Ebben az időszakban (amikor még nincs köhögés és tüsszögés), csekély a cseppfertőzés veszélye. Azzal óvhatod magad maximálisan, ha nem puszilkodsz és nem fogsz kezet senkivel, a közös edzést követően pedig alaposan kezet mosol.

3. Mi a helyzet akkor, ha karantént rendelnek el?

A 30-60 perc közti könnyű vagy intenzív aktivitás sokat segíthet a szervezet védekező mechanizmusának fenntartásában, ezért karantén ideje alatt is érdemes valamilyen testmozgást végezni, ahol csak erre lehetőség van. Jók lehetnek a saját testsúlyos erősítő gyakorlatok, kitörések, vagy akár a futás, ha van futópad az otthonodban. Ha kertes házban élsz, természetesen kimehetsz a kertbe és ott is elvégezheted az erősítő edzést. Az azonban téves, hogy lázas állapot, influenza, vagy koronavírus esetén ki lehet izzadni sportolással a vírust a szervezetből.

4. Szabadtéri tárgyakon milyen mértékben van jelen a vírus?

Az új koronavírus ismert tulajdonságai szerint napfénynek való kitettség esetén nem tart sokáig a vírus jelenléte és fertőzőképessége kültéri tárgyakon. Az azonban gond lehet, ha valaki pont akkor köhög vagy tüsszent a kezébe, mielőtt megérintené egy gyalogos átkelőhely kezelőgombját. Ha ilyen típusú átkelőhelyen haladsz át, ne érintsd meg az arcod, miután megnyomtad a gombot, de még jobb, ha rögtön fertőtlenítőkendővel áttörlöd a kezed, ha nincs ilyesmi nálad, próbáld a könyököddel megnyomni.

5. Terjedhet a koronavírus izzadtságon keresztül?

A vírus terjedésének jellemzője a cseppfertőzés (köhögés, tüsszentés, nyálcsepp), illetve ha a másik ember ezen testnedvei bárhogyan bekerülnek a szervezetbe. Izzadtságon keresztül nem terjed.

6. Fertőző vagyok, ha nincs tünetem?

Ha elkaptad a vírust, valószínűleg fertőző vagy akkor is, még mielőtt megjelennének az első tünetek, illetve előfordulhat, hogy nem lesznek a tünetleírásoknak megfelelő panaszaid, mert az immunrendszered kellően erős ahhoz, hogy megbetegedés nélkül legyőzze a vírust. Éppen ezért veszélyes nagyon és okozott világméretű járványt a koronavírus.

Ezért javasolt minimalizálni – vagy teljesen megszüntetni – a kontaktusok kialakulását más emberekkel. Nem világos, hogy mennyire életképes a vírus beltéren, illetve mivel nagyon fertőző, ráadásul olyan emberek is terjeszthetik, akik nem gondolják, hogy betegek, lényeges, hogyan viselkedünk köhögés, tüsszentés esetén, másrészt nagyon fontos a gyakori kézmosás és az arc érintésének kerülése.

7. Gyengébb az immunrendszerem hosszúfutás vagy intenzív edzést követően?

Ahogy merülnek a glikogénraktárak, úgy merül az immunrendszer ereje is. Ez azt jelenti, hogy hosszabb vagy tempósabb edzéseket követően, ha olyan emberrel érintkezel, aki fertőzött, nagyobb annak a kockázata, hogy elkapod vírust. Ezenkívül a kemény edzések okozta mentális vagy fizikai stressz szintén növelheti a betegségre való fogékonyságot. Ezek miatt érdemes mostanában a nehéz, hosszú edzéseket kerülni, vagy legalább extramód ráerősíteni az immunrendszer állapotára. Ugyanakkor a rendszeres testmozgás és az erős immunrendszer között szoros kapcsolat van, tehát a futás előnyei ezekben az időkben óriási jelentőséggel bírnak.

(Forrás: runnesworld.hu)

(Címlapfotó: HVG)

Címkék: edzés, futás, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.