Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 18. 14:11, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Hollande fizetéscsökkentéssel kezdett

Hollande fizetéscsökkentéssel kezdett

Megtartotta első ülését csütörtökön az új francia kormány, amelyen az államfő és a miniszterek fizetésének 30 százalékos csökkentéséről döntöttek – közölte több miniszter a kormányülés után.

A válság idejében jelképesnek számító intézkedés a szocialista elnökjelölt programjában szerepelt, aki „példamutató" kormányzás mellett kardoskodott. Francois Hollande kedden vette át a francia elnöki tisztséget, s szerdán hozták nyilvánosságra az új kormány összetételét.

Az előző államfő, a konzervatív Nicolas Sarkozy 2007-es elnökké választása után néhány héttel az államfői járandóságot 170 százalékkal, 19 ezer euróra megemelték. A csütörtöki döntés eredményeképpen az elnök havi fizetése kevéssel haladja majd meg a 13 ezer eurót (3,8 millió forint).

Jean-Marc Ayrault kormányfő 17 férfi és 17 női kormánytag társaságában aláírta a példás magatartás vállalásáról szóló „etikai kartát", amelynek értelmében mindenki köteles távol tartani magát az érdekkonfliktusoktól, és miniszterként nem vállalhat parlamenti képviselői vagy önkormányzati vezetői megbízatást.

A minisztertanács ülése után az Élysée-palota kertjében tartott családi fotózáson a miniszterek többsége „ünnepélyes eseményről" beszélt, amelyen Hollande elnök felszólította őket: haladéktalanul lássanak munkához.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése