Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Július 19. 10:00, vasárnap | Életmód
Forrás: brigitte.de

Hűtsd le magad jegeskávéval!

Hűtsd le magad jegeskávéval!

Ami télen a forró csoki, az nyáron a jegeskávé. Hiszen a fekete ital felpörget, a hideg vaníliafagyi felfrissít, az édesen keserű nedű és az isteni tejszínhab pedig garantáltan jobb kedvre derít.

Ami télen a forró csoki, az nyáron a jegeskávé. Hiszen a fekete ital felpörget, a hideg vaníliafagyi felfrissít, az édesen keserű nedű és az isteni tejszínhab pedig garantáltan jobb kedvre derít. Ha otthon is elkészítenéd, sőt, meg is bolondítanád a jeges csodát, akkor most figyelj!

Kezdjük az elején
Ha egyelőre a kávézók jegeskávé kínálatát kóstoltad, ám most összeszedted a bátorságod, hogy otthon is elkészítsd, akkor így állj neki:

Fejenként kell hozzá:

  • 2 gombóc vaníliafagyi
  • Cukor (vagy édesítő, esetleg méz)
  • Tej ízlés szerint
  • Kakaópor
  • Tejszín
  • és persze kávé, kávé, kávé

Főzd le a kávét a szokásos módon, ízesítsd cukorral, tejjel, és hűtsd le. Egy hosszú pohárba dobd bele a vaníliafagyit, önts rá a kávét, és ha még kell, tejet. A tejszínt verd kemény habbá, majd mehet a kávéd tetejére. Erre egy pici kakaó (esetleg fahéj) és jöhet a lazulás!:-)

Ha szeretnéd…
… hogy picit „szédítőbb” legyen a jegeskávéd
Ne légy rest, bolondítsd meg egy kis alkohollal. Persze, ne a legutóbbi baráti, családi "összeröffenésre" beszerzett házi pálinkával próbálkozz! Maradjunk ugyan a töménynél, de válasszunk valami inkább idevágót. Mondjuk a finom krémlikőrök nem annyira erősek, de képesek feldobni a kávénkat és a hangulatunkat is. Hogy mandula-, whiskey-, vagy kávélikőr, vagy egy finom alkoholos narancs- vagy meggy ital, netán konyak, vagy egy kis rum kerül a hideg italodba, az már a Te döntésed.

… hogy gyümölcsösebb élményben legyen részed
Habár az eperszezonnak már vége, ám ha mégis akadnak rejtett tartalékaid, ezt feltétlenül próbáld ki: fejenként néhány szem epret vágj fel kis darabokra, ízlés szerint meg is cukrozhatod és dobd a vaníliafagyihoz. A folyamat többi része már ugyanaz, mint a hagyományos receptnél. De ha kicsit egzotikusabbra vágysz, ugyanezt eljátszhatod ananásszal is: a hideg kávét keverd össze fél pohárka ananászlével és öntsd rá a fagyira. Ha halmoznád az élvezetet, tegyél a „mixbe” ananászkockákat.

… tovább fokozni az élményt
Akkor mondjuk próbálj ki a vanília helyett más ízeket is! Egy kis csoki-, mandula-, esetleg eperfagyi a kávédba? Jöhet? Naná!

… hogy valami igazán különlegeset hörpölhess jegeskávé gyanánt
Hogy még mivel bolondítod meg a kávédat, annak szinte csak a fantáziád szab határt. Őrölt mandula? A kedvenc színes cukorkád? Egy kis karamell? Reszelt csoki? Jöhet minden, amit csak szeretsz! Sőt, nyugodtan játssz a fűszerekkel is! Kakaó helyett, vagy mellé jöhet a fahéj, de a bevállalósok kipróbálhatják a chilit is!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől