Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Június 12. 07:18, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Idén 3-4 százalék között bővülhet Európában a turizmus

Idén 3-4 százalék között bővülhet Európában a turizmus

Idén a nemzetközi turistaérkezések számának növekedése világszinten várhatóan 3-4 százalék között lesz, Európában a világátlaghoz hasonló növekedés várható az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) várakozása szerint.

Ismerteti a Magyar Turizmus (MT) Zrt. MTI-hez eljuttatott hírlevelében az UNWTO legfrissebb World Tourism Barometer jelentése alapján.
A legfrissebb, 2014-es adatok szerint Magyarország a világ legjobbjai között van a nemzetközi turistaérkezések bővülésében: a világátlagnál háromszor, az európai átlagnál pedig több mint négyszer volt gyorsabb volt a magyar növekedési ütem tavaly. Magyarországon a nemzetközi turistaérkezések száma 13,7 százalékkal, 12,1 millióra bővült tavaly.

Világszinten az UNWTO előzetes adatai szerint 4,4 százalékkal (48 millióval) nőtt 2014-ben, így elérte az 1135 milliót a turistaérkezések száma. Európában 2014-ben 583,6 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, 3,0 százalékkal (17 millióval) többet, mint 2013-ban. Az Európai Unió 28 országában 5,3 százalékkal bővült a nemzetközi turizmus, ezzel a turistaérkezések száma elérte a 457 milliót.

A nemzetközi utazásokból származó bevételek 3,7 százalékkal 1245 milliárd dollárra nőttek világszerte. Ez a nemzetközi közlekedésből származó bevételekkel kiegészülve 1466 milliárd dollárnyi, nemzetközi turizmusnak köszönhető exportbevételt jelentett világszerte. Magyarországon gyorsuló ütemben, 14,0 százalékkal 5,9 milliárd dollárra nőttek a nemzetközi utazásokból származó bevételek.

A nemzetközi turizmus alakulását az idén számos nemzetközi esemény is pozitívan befolyásolja, Európában például a milánói világkiállítás (Expo 2015), illetve Európa Kulturális Fővárosai - a belgiumi Mons és a csehországi Pilsen - is minden bizonnyal sok turistát vonzanak majd.

Az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) 2015. első negyedévéről szóló jelentése szerint az európai desztinációk többsége pozitív eredményekről számolt be. A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság idei első negyedévi adatai szerint Európában nőtt leginkább a szállodák foglaltsága, 3,1 százalékkal, és a pénzügyi mutatók is kedvezően alakultak.

A Tourism Economics adatai, illetve becslése szerint az Európába irányuló nemzetközi turistaérkezések számában 2015-re 1,0 százalékos növekedést, ezen belül az EU-tagországok esetében 2,0 százalékos bővülést várnak.

A növekedés motorja továbbra is a kontinensen belüli forgalom, Európa legnagyobb gazdaságai, Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország helyzete erősödik. A régió turizmusának további lendületet ad a legnagyobb távoli küldőpiacról, az Amerikai Egyesült Államokból érkező forgalom bővülése.

Noha a kínai és indiai beutazók aránya Európában ma még kevésbé szembetűnő, figyelemreméltó, hogy a kínai vendégéjszakák száma majdnem mindenhol nőtt, és a növekedés üteme két számjegyű volt. Az indiai forgalom egy-két ország kivételével szintén mindenütt kiemelkedő mértékben növekszik.

Az UNWTO jelentés részletes magyar nyelvű összefoglalása letölthető a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól.

Címkék: európa, gazdaság, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.