Városlista
2024. július 5, péntek - Sarolta, Emese

Hírek

2024. Február 19. 13:55, hétfő | Helyi
Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Idén év elején is leltárba vették a túzokokat

Idén év elején is leltárba vették a túzokokat

A természetvédelmi szakemberek idén télen is elvégezték a túzok Kárpát-medencei populációjának felmérését.

A szinkronszámlálások eredményei viszonylag pontos képet nyújtanak e fokozottan védett madárfaj létszámáról, illetve annak változásairól. Az adatok alapján elmondható, hogy az elmúlt években egy újabb, nagyjából tíz százalékos emelkedés volt megfigyelhető a pannon régióban.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a legnagyobb előfordulási helyüknek a keletpannon-régió tekinthető, ahol 1739 példányt számláltak januárban, míg a nyugatpannon-régióban legalább 681 madár volt a szinkronszámlálás idején - olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Az adatok tükrében elmondható, hogy a korábban 220 példányra becsült Kárpát-medencei túzokállomány igazoltan 2400 fölé emelkedett. A hazai populáció is növekedést mutatott: a szakemberek legalább 100 példánnyal többet regisztráltak a korábbiakhoz képest.

A magyarországi állományok a Mosoni-síkon, a Duna-Tisza közén, valamint Kelet-Magyarországon találhatók. Igazgatóságunk működési területén a Felső-Kiskunság szikes pusztái tradicionális túzok élőhelyek, ahol jelentős állomány él, mintegy 598 egyedet figyeltek meg a felmérés időszakában. A régióban a legtöbb túzok Magyarország területén él és a közép-európai túzokvédelemben hazánknak kiemelkedő szerepe, valamint felelőssége is van, mivel a faj csak határon átnyúló együttműködéssel védhető meg hosszú távon.

A túzokszinkron eredményei Közép-Európában.

Az állomány nagyságának megállapítása céljából a szakemberek a túzokok szinkronszámlálását, azaz egy időben történő felmérését télen végzik. Ilyenkor pontosabb képet lehet kapni egy-egy régió állományáról, mivel a telelő madarak jól megfigyelhető, elkülönült csapatokba verődve töltik az időt, ennek megfelelően viszonylag pontosan megszámolhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 04. 16:38, csütörtök | Helyi

V. Halászléfőző verseny

Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre városunkban a Halászléfőző-verseny 2024. augusztus 24-én (szombaton) a Kőfaragók terén.

2024. Július 04. 12:24, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Július 04. 10:18, csütörtök | Helyi

Tájékoztató a helyi autóbusz közlekedésről

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a helyi autóbusz közlekedés működtetését 2024. július 1-től a Dunamenti 2011 Kft. (székhely: 6000 Kecskemét, Nagy László utca 2.) végzi.

2024. Július 03. 16:23, szerda | Helyi

A digitális eszközök alkalmazása hosszú távon nem segíti a hiszti kezelését

A digitális eszközök alkalmazása hosszú távon nem segít a kisgyerekek hisztijének kezelésében, hanem inkább súlyosbítják az érzelemszabályozási problémákat - derül ki egy magyar-kanadai friss kutatásból.