Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Augusztus 21. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: origo.hu

Igazi bivalyerős aksival jönnek a mobilok jövőre

Igazi bivalyerős aksival jönnek a mobilok jövőre

A SolidEnergy szakemberei olyan új megoldással rukkoltak elő, amelynek köszönhetően a lítiumakkumulátorok kétszer annyi ideig bírják szuflával, mint elődeik.

Egy olyan lítiumakkumulátort fejlesztettek, amikétszer tovább bírja,mint a jelenlegi okostelefonokban, drónokban és elektromos autókban használt telepek.

"A mostaniakhoz képest akár feleakkora méretben is el tudjuk készíteni ezeket az akkumulátorokat, mégis ugyanúgy bírják. Vagyis az is lehetséges, hogy ugyanakkora telepet gyártsunk, mint a piacon lévők, de az már kétszer addig fogja bírni" - nyilatkozta Qichao Hu, a SolidEnergy Systems alapítója. A startup a rangos amerikai műszaki egyetemről (MIT) indult útjára.

A technológia lényege, hogy a kutatók az akkumulátorokban szokásos grafit helyett lítium-réz fóliát alkalmaznak, ami több iont képes megkötni, ezért nagyobb kapacitást garantál.

Ahhoz, hogy az új típusú anód hatékonyan működhessen, az akkumulátorhoz újfajta elektrolitot, vagyis a töltéshordozókat közvetítő vegyületet kellett kidolgozni. A hagyományos elektrolittal ugyanis a fémanód reakcióba lépne, ami akár rövidzárlatot vagy gyulladást is okozhatna.

A SolidEnergy szerint saját fejlesztésű akkumulátora jobban tűri majd a folyamatos újratöltéseket riválisainál, és sokkal lassabban veszít töltéstároló képességéből.

Az első működőképes prototípust még 2015-ben mutatta be a SolidEnergy, akkor 12 millió dollárt kaptak a befektetőktől a további fejlesztéshez. Már akkor képesek voltak az iPhone 6 telefonban használt 1,8 amperórás akkumulátor helyett feleakkora méretben 2 amperórát biztosítani.

Sorra érkeznek
A SolidEnergy tervei szerint az okostelefonokban és viselhető eszközökben már 2017 elején benne lesznek az új telepek, az elektromos autókban pedig 2018-ra.

Az első alanyok mégis a drónok lesznek, méghozzá már idén novemberben.
A SolidEnergy alapítója szerint az elektromos autók mindegyikének legalább 320 kilométert meg kellene tennie egyetlen töltéssel, ehhez ők az eddigieknél feleakkora méretű és feleakkora tömegű akkumulátorokat képesek gyártani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.