Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Január 10. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Így használhatja biztonságban az ingyen wifit

Így használhatja biztonságban az ingyen wifit

Ökölszabályként ki lehet mondani, hogy lehetőség szerint semmilyen „érzékeny” információt, kapcsolatot ne bonyolítsunk nyilvános wifin. És ha halaszthatatlan?

Nagyjából alkalmas az ingyenes wifi arra, hogy a mobilon nézegessük a Facebook hírfolyamát, böngészgessünk a web biztonságos, ismert oldalain. Erre a célra számos külföldön is jól boldoguló wifikereső alkalmazást lehet találni, köztük például a WifiMappert iPhone-ra vagy Androidra. Csak mondjuk vásárlásba ne kezdjünk, mert egy hacker játszi könnyedséggel szerzi meg nyílt hálózaton az adatainkat.

A minimum: https://

Első dolgunk legyen megnézni a böngészőben az url-t, hogy a cím https://-sel kezdődik-e. Ha hiányzik az „s”, akkor inkább hanyagoljuk a titkosítatlan oldalt. A Facebook, a Google és más ismert oldalak titkosított kapcsolaton kommunikálnak. Az épp most hazánkba költöző Netflix is https-t használ, s a hírek szerint a Firefox egyenesen azt tervezi, hogy a jövőben meg sem jeleníti a nem védett oldalakat.

Második lépésben nyissuk meg a ma már minden nagy böngészőben elérhető inkognitóablakot, s abban dolgozzunk.

A (részleges) megoldás: VPN

A virtuális magánhálózat (Virtual Private Network, VPN) lehetővé teszi, hogy egy közbeiktatott szerver segítségével titkosított kapcsolaton lépjünk a kiszemelt oldalra. Nem véletlenül vannak fizetős VPN szolgáltatások, ezek stabilabbak, de gyors megoldásként az ingyenes is megteszi.

Jó szívvel lehet ajánlani a több mint 300 millió letöltést elért Hotspot Shield Free VPN Proxy-t az Apple és az Android készülékekre egyaránt. Az ingyenes változat egy hétig Elite verzióként működik, s ha nem fizetjük elő, némi limitáció tudomásulvételével ingyen használhatjuk a próbaidő letelte után is.

A VPN-től várható külön bónusz a biztonságon kívül, hogy még az internetszolgáltató sem olyan könnyen „látja”, hogy hol tartózkodunk. (Hogy más kíváncsi szemekről ne is beszéljünk.) Általa például elérhetjük (előfizethetjük) azokat a játékokat, zenéket, amelyek csak meghatározott régióban vehetők igénybe, hiszen szinte bármilyen ország „színeiben” felléphetünk.

Hátránya, hogy a hálózati kapcsolat VPN-nel lassabb, s ingadozóbb lesz, mint ha közvetlenül csatlakozunk.

Címkék: bónusz, biztonságos, VPN, WiFi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.