Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 17. 11:03, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Így verik át az időseket a trükkös tolvajok

Így verik át az időseket a trükkös tolvajok

Rendőr, postás, szociális munkás vagy épp egy szomjas járókelő – a trükkös tolvajok ezernyi álarcban próbálják megnyerni az idősek bizalmát. A megtévesztéssel kombinált lopás mára külön bűnözési ággá vált.

A szélhámosok egy része a mese mellé komplett kelléktárat is felvonultat: a hamis igazolványtól az egyenruhán át egészen a címeres szolgálati autóig. A trükkös tolvajlásban a legszomorúbb talán az, hogy a csaló az áldozat együttérzését, segíteni akarását használja ki.

Egy pécsi idős hölggyel például telefonon azt próbálták elhitetni, hogy unokája autóval balesetet okozott, és pénzt kértek tőle a károkozás miatt. Szerencsére nem sikerült tőle pénzt kicsalni fia jóvoltából, aki a szomszéd szobában aludt. Felhívták ugyanis a rokonságot, és kiderült, szó sincs balesetről, mindenki jól van.

Vitális Ágnes címzetes alezredes, a Pécsi Rendőrkapitányság megelőzési és értékelő alosztályának vezetője elmondta: a nyolc próbálkozásból sajnos csak két áldozatnak kiszemelt nem ment lépre, a többi több százezer forintot - illetve volt, aki egymillión felüli összeget - adott át a csalóknak.

Az elkövetők mindig ugyanazon koreográfia alapján dolgoztak: az éjszaka közepén próbálták elhitetni az időssel, hogy hozzátartozója kárt okozott egy nagy értékű gépkocsiban.

Nagyon leleményesen megpróbálták megoldani, hogy a sértett ne tudja leellenőrizni az információt: megkérték, tartsa a vonalat addig, amíg a küldönc meg nem érkezik a pénzért – emelte ki az alezredes.

A cél a megelőzés, jó, ha az idősek tisztában legyenek a trükkös csalás e formájávalt. Idegennek ne adjanak át pénzt vagy értékeket, azonnal értesítsék a rendőrséget, és illetékteleneknek ne beszéljenek arról, mennyi pénzük van akár a bankban, akár otthon.

Immár több mint nyolc éve fut a Pécsi Rendőrkapitányságon az Ezüst évek biztonságban elnevezésű program, mely célzottan időseknek szól. A rendőrség civil szervezeteken keresztül próbál eljutni az idősekhez. Az érintettek biztonságérzetét egyébként az is növelné, ha esténként több rendőrt látnának lakókörzetükben, a külvárosi területeken.

Varga Balázs alezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa azt mondta: az elkövetők nem biztos, hogy minden esetben ismerik azt a családot vagy azt az embert, akit meg akarnak téveszteni. Próbálkoznak, és azoknál, akiknél adott esetben fedi a sztorijuk a „valóságot”, sikeresek lehetnek. A rendőrség évek óta arra törekszik, hogy az emberek megismerjék ezeket a módszereket, és ne lehessen őket átverni. azokkal a preventív módszerekkel, melyeket a rendőrség közvetít, megelőzhető a baj – hangoztatta.

Most pedig íme néhány módszer, amit az idősek ellen vetnek be:

  • Valaki becsenget azzal, hogy szeretne üzenetet hagyni egy szomszédnak, papírt és tollat kér, leül az asztalhoz, majd megjelenik egy másik személy, aki egy pohár vizet kér, ketten elterelik az idős ember figyelmét, akinek eközben egy harmadik személy ellopja az értékeit.
  • Kocsibejárók aszfaltozását ígérik idegenek.
  • Önkormányzati dolgozónak vagy szociális munkásnak adják ki magukat, és már az utcán leszólítják az időseket, különféle támogatásokat ígérnek nekik, illetve kérelmet töltetnek ki velük közgyógyellátáshoz, s ezalatt megkeresik a szekrényekben tárolt értékeket.
  • Megkérik arra az idős embert, hogy váltson fel egy 20 ezrest, közben megnézik, honnan veszi elő a váltópénzt.
  • Azt mondják, tűzifát hoznak, és előleget vesznek fel.
  • Álpolgárőrök is járják a vidéket. Azt mondják, a közelben betörés történt, és azt kérik az idős embertől, nézze meg, megvannak-e az értékei. Előfordul az is, hogy betörnek egy ablakot, és azt mondják, ezért jöttek ki. Az álpolgárőrök gyakran hordanak "Polgárőrség" feliratú ruhát, autójukra pedig mágneses "Polgárőrség" feliratot helyeznek el.
  • Álnyomozók csengetnek be, és azt mondják az idős embernek, hamis tízezrest fizetett ki neki a postás, és le akarják foglalni a bankjegyet, vagy elkérik, hogy felírják a számát.

Varga Balázs azt javasolta: minden esetben kérjünk igazolványt a hatósági személytől. Felhívhatjuk az adott rendőrkapitányságot, és tájékoztatást kérhetünk arról, hogy az adott rendőrt valóban kiküldték-e hozzánk. Hasonlóan járhatunk el a szolgáltatók képviselőivel.

Felhívta a figyelmet: készpénzforgalmat a szolgáltatók nem bonyolítanak le. Vagy csekket adnak, vagy levélben közlik, milyen befizetés esedékes.

Zupka Sándor dunakeszi kortárssegítő szintén azt tanácsolta az időseknek, hogy telefonáljanak adott esetben egy járőrszolgálatnak. A lényeg, hogy ne maradjanak egyedül ilyen helyzetben.

Arra a kérdésre, hogy az idősek készíthetnek-e fényképet mobiltelefonnal a hozzájuk betolakodókról, Varga Balázs azt válaszolta: ha az illető erőszakosan hatolt be az ingatlanba, akkor ez segítheti majd a nyomozók munkáját a későbbiekben. Utcán, nyílt területen azonban ennek más a megítélése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.