Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Október 28. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: HVG

Ilyen nincs máshol az országban

Ilyen nincs máshol az országban

Máshol évekig tart a vizsgálat, Szegeden mostantól hetek alatt megvan az eredmény!

Kettő, az országban egyedülálló szolgáltató laboratóriumot alakítottak ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), az új berendezések a kutatásban és az orvosi diagnosztikában is használhatók.

Az egyik laboratóriumban új képalkotó eljárásokat vezetnek be egy nagy felbontású pásztázó elektronmikroszkóp és a hozzá kapcsolódó eszközök segítségével – közölte Maléth József, az SZTE Belgyógyászati Klinika tudományos munkatársa. Az új módszer a vizsgált szövetek automatizált metszését és gyűjtését teszi lehetővé. Ezzel a korábban évekig tartó vizsgálati folyamat ideje hetekre rövidül, és az akár sejteken belüli struktúrák háromdimenziós rekonstrukcióját is lehetővé tevő eljárás humánerőforrás-igénye is töredékére csökken. Az új berendezés alkalmas ugyanazon minta fény- és elektronmikroszkópos vizsgálatára is, így egyszerre nyerhető funkcionális és morfológiai információ.

A másik laboratóriumban az egyes élő sejtek fizikai elkülönítését tudják elvégezni. Groma Gergely, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tudományos munkatársa által említett példa szerint, a tumorsejtek a gyakori osztódás miatt nagy számú mutáción esnek át, így kialakulhat olyan változat, mely ellenállóvá válik a terápiára, ami a betegség kiújulásához vezethet. A laboratórium új berendezésének segítségével lézeres detektálással képesek az eltérő tulajdonságú sejtek azonosítására és leválogatására.

(Forrás: HVG)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.