Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Szeptember 14. 17:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - szerk. -

Íme a víz alatti gyufa

Íme a víz alatti gyufa

Van, hogy akár emberi élet is múlhat azon, hogy sikerül-e egy szál gyufát meggyújtani. Az ilyen esetekre van kitalálva a speciális túlélőgyufa.

Van, hogy akár emberi élet is múlhat azon, hogy sikerül-e egy szál gyufát meggyújtani. Az ilyen esetekre van kitalálva a speciális túlélőgyufa.

A régi, foszforos gyufák bármilyen felületen meggyulladtak, a mai biztonsági gyufák azonban csak a gyufásdoboz oldalához dörzsölve kapnak lángra. Nedves környezetben vagy teljesen átázva azonban esélyük sincs sem a régi, sem a mai gyufáknak. Létezik azonban olyan speciális vihargyufa, amely nemcsak erős szélben, de akár a víz alatt is meggyullad. Nagyjából a gyufa teljes hosszának kétharmadáig gyúlékony anyaggal és viasszal van bevonva. A viasz megvédi a gyufát és a gyújtóanyagot a nedvességtől, gyújtáskor azonban ledörzsölődik, és szabad utat ad a gyulladáshoz. Persze teljesen víz alatt nem sok értelme van gyufát gyújtani, de egy kiadós záporesőben vagy a nedves trópusi klímában tökéletesen üzemel. Az ilyen gyufa a katonák, életmentők, katasztrófaelhárítók, túrázók és extrém sportolók eszköztárához tartozik, angolul lifeboat matches (mentőcsónakgyufa) névre hallgat. Hegymászó- vagy túraboltokban bárki beszerezheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV