Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Április 18. 17:00, szombat | Belföld
Forrás: Szabad Föld

Indul a roham a földtámogatásért

Indul a roham a földtámogatásért

Megindult az egységes agrártámogatási kérelmek beadása április 1-jén, mostanáig körülbelül 900 ezer-1 millió hektárra adtak be kérelmet, illetve kezdték el a beadást.

Megindult az egységes agrártámogatási kérelmek beadása április 1-jén, mostanáig körülbelül 900 ezer-1 millió hektárra adtak be kérelmet, illetve kezdték el a beadást - közölte Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke.

A támogatás körülbelül 70 ezer forint hektáronként, összességében 420 milliárd forint a tét. Elméletileg áprilistól kezdődött az egységes támogatási kérelmek idei benyújtási időszaka, de ténylegesen csak a múlt péntektől adhatták be igényléseiket a gazdálkodók. Gyuricza Csaba szerint a benyújtás azután vált lehetővé, hogy az elmúlt hét csütörtökén az FM megjelentette az úgynevezett kistermelői átalánytámogatásról szóló rendeletet. Ez volt az utolsó olyan jogszabály, amelyre a kérelembeadásokhoz szükség van. A tárca összességében tíz ilyen rendeletet tett közzé az idén. (Tegyük hozzá, nagyon megkésve.) A szankciómentes beadás határideje május 15-e; az a cél, hogy addig minden gazdálkodó be tudja adni kérelmét, hogy októberben az őszi munkák idején előleget tudjanak fizetni - fejtette ki. Június 9-éig van lehetőség még arra, hogy a támogatás csökkenése mellett beadják a gazdálkodók a kérelmet; a csökkenés napi 1 százalékot jelent - mutatott rá az MVH elnöke.

A föld ötödére már lekérték a támogatást
Évente bő 5 millió hektárra nyújtanak be támogatási igényt a gazdálkodók, ebből a támogatási kérelmek benyújtásának első két hetében egymillió hektárra érkezett be igény. Évente 180 ezer gazdálkodó regisztráltatja magát, s szerez jogot az uniós és hazai pénzekre. Eddig bő tizedük tette ezt meg. Vagyis főként a nagyobb területtel rendelkezők léptek. Az idén lehet először kistermelői átalány támogatást benyújtani, ami jócskán csökkenti majd az imént említett 180 ezres tábort, a szakértők úgy becsülik, hogy akár 80 ezren is élhetnek majd azzal, hogy könnyen 350-750 ezer forintos éves támogatás fejében lemondanak minden más dotációs lehetőségről. Ez az egyszerűsített támogatás azonban újdonság, még kevesen ismerik, az unió is csak most vezette be. Jelentkezni is kell rá: augusztus 15. a határidő.

A magyar gazdák az egységes kérelem keretében több mint 30-féle agrártámogatást igényelhetnek. A gazdálkodók mintegy 400 milliárd forintnyi összeghez juthatnak hozzá, ami segíti őket a termelésben, illetve abban, hogy egészséges, jó minőségű magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára. A kérelmek a Mezőgazdaság és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus felületén, ügyfélkapun keresztül nyújthatók be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal