Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Május 02. 10:05, hétfő | Helyi
Forrás: eduline.hu

Indult az érettségi

Indult az érettségi

Elsőként magyarból vizsgáznak a végzősök.

Ma reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdődött az idei tanév május-júniusi érettségi időszaka, amelyben összesen mintegy 112 ezren vizsgáznak.

A középfokú feladatlap

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

A diákok először a szövegértési feladatokat oldják meg, és csak e feladatlapok beadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete.

A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diák által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó.

A magyar érettségi második része a szövegalkotás, ahol három feladat közül kell választani.

Érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójából kaptak egy szövegrészletet a diákok.

Ha nem ezt választják, akkor a művek értelmezésénél Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellája vár rájuk.

Ha ez sem tetszik nekik, akkor marad az összehasonlító elemzés: Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című alkotását kapták itt.

Az emelt szintű írásbeli

A magyar nyelv és irodalom tárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi és az irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék.

A három szövegalkotási feladat különböző témákról adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. Az írásbeli feladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is lehet helyesírási szótárt használni, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik. Az érettségik kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.