Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 18. 11:14, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ismét kamionok dübörögnek Szeged utcáin

Ismét kamionok dübörögnek Szeged utcáin

Ismét kamionok dübörögnek a hét végén Szeged utcáin, de nem a Balkán felé tartó tranzitforgalom tér vissza a Tisza-parti városba, hanem a Nemzetközi Kamionos Country Találkozó résztvevői vonulnak föl és versenyeznek a csongrádi megyeszékhelyen.

Ágoston Attila, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, az immár huszonkettedik alkalommal megrendezett fesztivál több mint két évtizede baráti találkozóként indult. Az első összejövetelen néhány tucat zenész és – az akkor még főként Rábákkal járó – kamionos találkozott egy Szegedhez közeli tanyán, ahol egy bogrács mellett beszélgettek szakmájukról.
Az időközben három-négyezer vendéget vonzó rendezvénnyé nőtt fesztivál rendkívül népszerű, a kamionsofőrök közül sokan úgy időzítik szabadságukat, hogy ezt a hétvégét családjukkal együtt Szegeden tölthessék.
Idén az előzetes jelentkezések alapján legalább kétszázötven kamiont várnak: érkeznek cégek hat-nyolc járművel, lesznek magánfuvarozók, de jönnek vendégek Hollandiából, Romániából, Szerbiából és Németországból. A résztvevők között igazi különlegességnek ígérkezik a tucatnyi csőrös és buldogorrú amerikai kamion.
A programok pénteken délután kezdődnek, a járművek és sofőrjeik Szeged mellett a Közúti Közlekedők Emlékművénél gyülekeznek, majd a belváros érintésével együtt vonulnak a fesztivál helyszínére, Sziksósfürdőre. A felvonulók között lesz a Varga Transz esküvői kamionja is, a találkozó egyik törzsvendége ugyanis úgy döntött, megnősül, és lakodalmát a rendezvényen tartja meg.
A nyitónapot a szokásos fergeteges táncos buli zárja, melyhez a Drink Panters szolgáltatja a zenét.
Szombat reggel zenés ébresztőre kelhetnek föl a vendégek, majd elkezdődnek a hagyományosan sokat vonzó versenyek. A látogatók összemérhetik tehetségüket és erejüket a terepügyességi, kötélhúzó, szkander és rugóemelő versenyeken, és nem maradhat el a hagyományos kamionhúzás sem. A gyerekek kamionokat rajzolhatnak, műveikhez a több száz összegyűlt jármű mellett mintául szolgálhatnak a kiállított makettek is.
A sofőrök mellett a járművek is megmérkőznek egymással: a hagyományos kamion-szépségverseny zsűrije egész nap fáradhatatlanul dolgozik, hogy délutánra megtalálja a legtetszetősebb járművet. A győzelem komoly presztízst jelent a kamionosok között, így nem véletlen, hogy sokan a versenyre készülve a különleges festés mellett lámpákkal és króm szegélyekkel is feldíszítik járművüket.
Szombat este sem maradhatnak el a koncertek, a napot pedig a medenceparti diszkó zárja.
Vasárnap délután a szegedi Huszár Mátyás Rakparton rendezik a fesztivál mindenki által legjobban várt és leglátványosabb eseményét, a kamionos gyorsulási versenyt, ahol az is kiderül, mire képesek a hatalmas járművek rakomány nélkül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során