Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Hírek

2016. Június 26. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Itt a bogrács szezon!

Itt a bogrács szezon!

A finom falatkákkal feldobott kerti partik, az illatos, grillezett húsokkal, salátákkal „ízesített” családi, baráti összejövetelek ideje elkezdődött.

Ám ha nyár, akkor nem maradhatnak el az igazi, hamisítatlan bográcsp artik sem.

Akár kezdők vagyunk, akár haladó szinten űzzük ezt a „tudományt”, nem árt felkészülni.
Azért az nem mindegy, hogy hol szeretnétek bográcsozni. Az otthon kényelmében valamivel könnyebb, hiszen nem kell magaddal cipelni az eszközöket.

Amire feltétlenül szükséged lesz bográcsozás közben:

A bogrács
Ki hitte volna, igaz?:) Válassz a társaság létszámához passzoló méretű, illetve az étel milyenségéhez illő bográcsot. A szűkebb szájú, halászléfőző inkább ehhez a halas ételhez jó, míg a széles „tetejű”, hagyományos formájúban jól elkészíthető a lecsótól kezdve, a paprikás krumplin át a pörköltig minden. Figyelj a minőségre is! Ezen felül fontos a stabil láb, vagy tartó, illetve a lánc.

Ahol ehetsz, amire ülhetsz
Otthon azért könnyebb gondoskodni ezekről, ám ha „külsős” bográcsozást szeretnél, válassz olyan helyet, ahol „telepített” padok állnak rendelkezésedre.

„Apróságok”
Az otthoni lehetőségek ilyenkor szintén adottak, hiszen a tányérok, poharak, főző-, kavaró- illetve evőeszközök rendelkezésünkre állnak. Ha távolabb lesz a főzés, nagyobb méretű fakanalat, késeket vigyünk magunkkal. Tányérból, evőeszközből egyszerűbb a műanyag változatot cipelni.

Fűszerek
Akár a kertben, akár egy közelebbi vagy távolabbi helyen bográcsoztok, az elkészítendő ételhez mindenképp szerezd be a fűszereket, ízesítőket.

A folyadék
Ha távolabb mész az otthonodtól, mindenképp vigyél magaddal vizet, vagy olyan helyet válassz, ahol van iváshoz, főzéshez használható víz. És persze, az egyéb folyadékok sem maradhatnak el: egy pici sör, egy pici bor az ételnek és a társaságnak egyaránt jár.

A hozzávalók
Persze, hogy adott, és persze, hogy ezekről nem feledkezünk meg (jó esetben:)). Jó, ha már otthon felkockázzuk a húst, egyéb hozzávalókat is. Így nem kell harcot vívnunk ezek pucolása közben sem a hangyákkal, tücskökkel, bogarakkal, és a természet egyéb elemeivel. Ja, és olaj helyett itt használj inkább zsírt.

A tűz
Szeles időben ne is próbálkozz a tűzgyújtással. Ha idegen terepre mész, tartsd be a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat. Vigyázz, hogy a bogrács alja ne érjen a lángokhoz, a lánccal szabályozhatod, mennyire érjen le az edény. Van, aki inkább a parázsra esküszik. A megfelelő minőségű, száraz faanyagról, gyújtósról is hasznos előre gondoskodni, még ha "terepre" megyünk is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 07. 16:48, péntek | Helyi

Petőfi 200. Csapatíjász Verseny

A Huszka József Hagyományőrző és Sport Egyesület október 8-án (szombaton) csapatíjász versenyt rendez Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának és a szabadságharc hőseinek emlékére.

2022. Október 07. 10:49, péntek | Helyi

Decemberig fokozott ellenőrzést rendeltek el Bács-Kiskun megyében

Dávid Károly r. vezérőrnagy 2022. október 7-én 0 órától 2022. december 6-án 24 óráig Bács-Kiskun megye közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el.

2022. Október 07. 09:41, péntek | Helyi

Pusker Júlia újra Kiskunfélegyházán

A kecskeméti származású kiváló hegedűművésznő koncertet ad 2022. október 7-én, pénteken 17 órakor a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola Jankovszki Ferenc koncerttermében.

2022. Október 07. 09:07, péntek | Helyi

15 méter mély kútból mentettek ki egy tacskót a tűzoltók

Egy tizenöt méter mély kútba esett Udvaron egy kutya.