Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 03. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Itt a parlagfű ellenszere?

Itt a parlagfű ellenszere?

Sikerrel vetették be a parlagfű elleni védekezés módszerét Kecskeméten. A növényvédő szer receptje egyelőre titkos, csak annyit tudni, hogy növényi hatóanyagok keveréke.

Sikerrel vetették be a parlagfű elleni védekezés módszerét Kecskeméten. A növényvédő szer receptje egyelőre titkos, csak annyit tudni, hogy növényi hatóanyagok keveréke.
Európa parlagfűvel legszennyezettebb országa vagyunk. Kecskeméten is nagy a baj: a település 2-30 százalékán terjedt el a gyomnövény. A hírös városban az 1980-as évek elején indultak kutatások a parlagfű elleni védekezés témakörében, melyek kezdenek beérni.
Hatásosnak bizonyultak a növényekből kivont gátló vegyületek – mondja a kutatások vezetője dr. Pölös Endre, a Kecskeméti Főiskola docense. Egyenlőre nem kívánjuk megnevezni az alkotóelemeket. A környezetbarát szert alkalmaztuk a Kiskunsági Nemzeti Park területén, ahol teljesen eltűnt a parlagfű, miközben a természetes vegetáció is visszaépült.
Kecskeméten a rendszerváltás után eredménytelen maradt a parlagfű-mentesítés. Az utóbbi években viszont a Kiskunsági Nemzeti Park célul tűzte ki a tájidegen növényfajok (akác, parlagfű, selyemkóró) kiirtását, ehhez pedig tökéletesnek bizonyult a jobb sorsra érdemes biológiai módszer, mivel kémiai növényvédő szereket nem alkalmazhatnak. Mindezen előzményekről mit sem tudva a városvezetés is jelentkezett.
Nem tudtak a kutatásinkról, szándékaink egybeesése a véletlennek köszönhető, de terveink szerint jövőre elindulhat a munka – árulja el dr. Ferencz Árpád, a főiskola Kertészeti Főiskolai Karának dékánja, aki szerint ígéretet kaptak támogatásra, másképp nem is tudnák végrehajtani a terepfelmérést és a gyommentesítést. Első körben azon területeken kell parlagfűirtást végezni, ahonnan a legnagyobb mértékben érkezik a város fölé a pollen. Siker esetén nagyobb léptékben is alkalmazzák a módszert, ami már országos referenciaként is szolgálhat. A feladatok elvégzésében számítanak a főiskolásokra is.
Persze van, aki már most szenzációs felfedezésről beszél, dr. Ferencz Árpád azonban mellőzi a nagy szavakat, s különben is: intézményükben több kísérlet zajlik, például a hungarikumok ökológiai és marketinghatásainak vizsgálata. Annyi bizonyos: a szabadalmaztatásra váró környezetbarát parlagfűirtás nagy jövő előtt áll.

KASZÁLNI NEM AJÁNLATOS!
Sokan tévesen gondolják, hogy a parlagfű irtásnak leghatékonyabb módszere a kaszálással történő visszavágás. Ezzel azonban éppen ellenkező hatást érünk el: a gyors sarjadás egy helyett akár tíz másik növényi szárat, s még több virágzatot eredményez. Az igazi megoldást a tövestől való eltávolítás jelenti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM