Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 16. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Új delfinfajt fedeztek fel

Új delfinfajt fedeztek fel

A kutatók bejelentették, hogy vizsgálataik szerint a Délkelet-Ausztrália vizeiben élő delfinek között élnek olyan példányok is, amelyek egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak.

A mintegy 150 delfint tömörítő populáció tagjai a tudósoktól a Tursiops australis nevet kapták.

A szakemberek eddig nem fedezték fel a delfinek közötti különbséget - legutóbb azonban részletes DNS-vizsgálatoknak és koponyaelemzéseknek köszönhetően rájöttek, hogy a 150 delfin nem tartozik az eddig ismert két palackorrú faj egyikéhez sem - írja a PLoS One.

Így immár a Tursiops truncatus és a Tursiops aduncus mellett számon tartják a Tursiops australis-okat is. A felfedezés azért különösen jelentős, mert az 1800-as évek vége óta csupán három új delfinfajt regisztráltak, ráadásul az új fajból - a tudósok eddigi ismeretei szerint - nem is létezik túl sok példány.

A tudósok elmondták: most, hogy tisztában vannak azzal, hogy a delfinek kis csoportja egy külön fajt alkot, mindent elkövetnek majd, hogy az ausztrál hatóságok veszélyeztetett fajnak nyilvánítsák a T. australis-t.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.