Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 24. 14:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Újabb és újabb békákra bukkannak

Újabb és újabb békákra bukkannak

Sokkal több békafaj él Bolíviában, mint azt eddig feltételezték. Német kutatók legutóbbi vizsgálataik során 33 vélhetően új fajra bukkantak.

A Senckenberg Kutatóintézet és a Frankfurti Biodiverzitás- és Klímakutató Intézet munkatársai a bolíviai alföldön végezték vizsgálataikat. „Nem voltunk meglepődve az eredményen” – mondta el Martin Jansen kutató. A trópusokon valószínűleg számos faj várja még, hogy felfedezzék. A szakértők eredményeiket a Zoologica Scripta című szaklapban mutatják be.

A kutatócsoport három hónapot töltött Bolívia Chiquitos tartományában és több mint 3500 hektáros területről gyűjtött békákat. Szövetmintákat vettek felnőtt állatokból és ebihalakból egyaránt. Emellett feljegyezték a hímek hívójelzéseit is.

A frankfurti intézetben aztán elemezték az összegyűjtött anyagok DNS-ét. Világszerte mintegy 6900 békafaj ismert, ebből 300 Bolíviában honos.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során