Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Szeptember 17. 09:19, szombat | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Jó hangulatban telt az Autómentes Nap Kiskunfélegyházán

Jó hangulatban telt az Autómentes Nap Kiskunfélegyházán

Városunkban szeptember 16-án (pénteken) 8 és 14 óra között várták az iskolásokat a Sportcsarnok parkolójába az európai mobilitási hét kereteiben - a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával - megtartott Autómentes Napra.

Az európai autómentes nap és az európai mobilitási hét 2002 óta szorosan összekapcsolódik. Az első autómentes napot 1998-ban szervezték meg, azóta minden év szeptember 22-én megrendezésre kerül, erősítve a társadalom környezettudatosságát, felhívva a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére és a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire.

Az autómentes nap kísérőrendezvényeként szervezték meg először 2002-ben az európai mobilitási hét rendezvénysorozatot, melyet azóta is minden év szeptember 16. és 22. között tartanak meg.

Kiskunfélegyházán a szemerkélő eső ellenére is sok fiatal ellátogatott az esemény színhelyére, ahol érdekes előadásokat hallgathattak meg például a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából elsősegélynyújtás, újraélesztés, füstmentes élet témákban. A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság képviseletében pedig Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós, balesetmegelőzési előadó a biztonságos közlekedésről, a kerékpáros KRESZ-ről tartott előadást. Emellett ügyességi pályákat is felállítottak a sportcsarnok parkolójában, hogy látványosan modellezhessék a kerékpáros közlekedésben való szabályos részvételét, illetve a veszélyekre is felhívták a figyelmet.

A Nor-Bike Kerékpárüzlet és Szerviz szakemberei kerékpárszerviz-szolgáltatással és szaktanácsadással álltak rendelkezésre a helyszínen, a Süveges Képző- és Vizsgaközpont jóvoltából szimulátoron próbálhatták ki a fiatalok a közlekedésben autóval/motorral való részvételt. A legnagyobb érdeklődés a gokartok és a különféle kerékpár különlegességek – úgy, mint pl. rekumbens (fekvőbicikli) és annak négykerekű változatai – iránt volt. UtóbbiakatKapus György aKossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium munkatársának köszönhetően vehették használatba a fiatalok.

Ugyanilyen nagy népszerűségnek örvendett a mászófal is, melyet szintén bárki kipróbálhatott. A sportcsarnokban pedig Isán András jóvoltából a felállított teqball asztalokon ismerkedhettek meg a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportággal.

A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése Kiskunfélegyházán is évről-évre az, hogy a rendszerint autóval, gépjárművekkel közlekedőket rávegye az utazás egyéb alternatív módjainak igénybevételére, melyek nemcsak globálisan, hanem az egyén szempontjából is hozzájárulnak az egészség és az életminőség javításához.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.