Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Augusztus 11. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Jó hírek a tésztarajongóknak

Jó hírek a tésztarajongóknak

A KUTATÓK remek hírrel örvendeztették meg a minap a tésztarajongókat: addig vizsgálódtak, míg rájöttek, hogy a korábbi hiedelmekkel ellentétben a tésztaevés nem hizlal, sőt!

A tanulmány szerzői – mily meglepő – olaszok, ezért aztán felmerülhet bennünk a gyanú, hogy hazabeszélnek. Lássuk, mire alapozzák az állításukat.

Elterjedt nézet, hogy a tészta nem a megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez helytelen. A tésztaevés nem függ össze a túlsúllyal, sokkal inkább az ellenkezője igaz: több mint 23 ezer ember testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy a tésztafogyasztás vékonyabb derékbőséget, jobb derék-csípő arányokat és egészségesebb testtömegindexet eredményez – adta hírül George Pounis, a kutatás egyik szakértője.

Márpedig ami lisztből készül, az hizlal is – vitatkozhatnának a kétkedők. Akkor vajon minek tudható be, hogy az utóbbi években a nyugati világban terjedő elhízásjárvány ellenére a taljánok közül mégis kevesebben küzdenek súlyproblémákkal, mint például mi, magyarok?

A megoldás kulcsát a mediterrán étrendben kell keresnünk, aminek egyik alapvető és szinte napi rendszerességgel az asztalra kerülő fogása kétségtelenül a tészta, de: az olaszok emellett rengeteg zöldséget, friss húst, halat és kevés kenyeret esznek. Vagyis az étrendjük majdnem olyan, mint egy fogyókúra, ám nem csupán ideig-óráig, hanem egész életen át tart.

Lássuk, milyen szabályokhoz kell tartania magát annak, aki a mediterrán étrendet követné:

  • A nyersanyagok közül részesítse előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket, a tésztát, a rizst, a gabona-, bab- és dióféléket, valamint a krumplit.
  • Törekedjen arra, hogy mindig az idénynek megfelelő zöldséget és gyümölcsöt fogyassza, mert azokban kevesebb a vegyszermaradvány és sokkal több a vitamin.
  • Az ételek elkészítéséhez használjon jó minőségű olívaolajat.
  • Vegye fel a napi étrendjébe a zsírszegény joghurtot és sajtot.
  • Vörös húsok helyett fogyasszon inkább szárnyast és halat, tojást pedig csak mértékkel, hetente legfeljebb négyet-ötöt.
  • Desszertnek elsősorban friss gyümölcsöt válasszon, az egyéb édességek csábításának hetente legfeljebb egyszer-kétszer engedjen.
  • Kevéske vörösbort is javasolt elkortyolni az ebédhez: a férfiaknak napi 1-2, a nőknek 1 pohárnyit, de ez természetesen nem kötelező.

MELYIKET VÁLASSZAM?
Általánosságként elmondható, hogy a könnyedebb tésztafajtákat a folyósabb, tejszínes mártásokhoz használjuk, míg az erőteljesebbeket a testesebb, sűrűbb paradicsomos szószokhoz. Az orsó, tollhegy vagy kerek alakú tészta remekül passzol a nagyobb zöldség- vagy húsdarabokat tartalmazó mártásokhoz, ragukhoz, míg a spagetti vagy makaróni pedig a selymesebb, homogénebb szószokhoz.

FŐ AZ EGÉSZSÉG
A kutatások azt mutatják, hogy a Földközi-tenger mentén fekvő országok lakóinak körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri, valamint a krónikus megbetegedésekben szenvedők aránya. A mediterrán étrend a daganatos betegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.