Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Jól érzik magukat az amerikai muszlimok

Jól érzik magukat az amerikai muszlimok

A szeptember 11-i terrortámadás 10. évfordulójára készült felmérés szerint az Egyesült Államokban élő iszlám bevándorlók jól érzik magukat lakóhelyükön, szeretnének integrálódni és elégedettek Obama politikájával.

Nincs elidegenedés, nem hajlanak az extremitás felé

A Pew Research Center kutatói a New York-i terrortámadás 10. évfordulója közeledtével hozták nyilvánosságra friss vizsgálatukat, amely az Egyesült Államokban élő muzulmán lakosság attitűdjeit vizsgálja. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek nem érzik idegennek magukat hazájukban, nem éreznek haragot a többségi társadalom esetleges ellenségessége okán, amely a terrorizmus miatt az iszlámot érő vádaskodás vagy épp a mecsetek építése körüli problémák formájában jelentkezik, sőt, a közvélekedéssel ellentétben, elutasítják a szélsőséges vallási irányzatokat. Bár az amerikaiak átlagosan 40 százaléka hiszi, hogy a muzulmán lakosság támogatja a vallási extremitást, ugyanezt saját közösségükön belül a muszlimoknak csak ötöde érzékeli, és míg a teljes lakosság negyede úgy látja, nő a szélsőségek támogatottsága, addig az iszlám-hívő amerikaiaknak csak 4 százaléka vélekedik ugyanígy.

A megkérdezett muszlimok megosztottan vélekednek Amerika terrorizmus elleni harcáról, viszont többségében elégedettek a jelenlegi elnök, Barack Obama politikájával. A válaszadók 43 százaléka tartja őszinte törekvésnek a terrorizmus visszaszorítására irányuló törekvéseket, míg 41 százalék nem ért egyet ezzel. Ami az elnököt illeti, a válaszadók 76 százaléka szerint jól végzi a munkáját.

Köszönik, jól vannak

A Pew szakértői becslések szerint összesen 2,75 millió (köztük 1,8 millió felnőtt) muszlim él az Egyesült Államokban. Összesen 37 százalékuk már a tengerentúlon született, de 63 százalékuk elsőgenerációs bevándorló, amelyek 45 százaléka 1990 után érkezett az országba. Véleményük szerint az Amerikában élő muszlimok 56 százaléka szeretne igazodni a helyi életvitelhez és normákhoz (a teljes lakosságnak csak a harmada gondolja ugyanígy). A válaszadók közel fele elsősorban muszlimnak minősítette magát, negyede tartja magát inkább amerikainak, míg közel ötödük érzi e két identitást egyszerre.

A felmérés eredményei szerint az iszlám-hívő amerikaiak 82 százaléka elégedett élete alakulásával, és 79 százalékuk fejezte ki elégedettségét lakhelyét illetően. A vizsgálat szerint a válaszadók annak ellenére pozitív hozzáállásúak, hogy sokan tapasztalnak hátrányos megkülönböztetést. Összesen 28 százalékuk számolt be arról, hogy gyanúsan méregették, míg 22 százalékukat sértegették. 21 százalékukat emelték ki reptéri ellenőrzés során, és 13 százalékukat igazoltatta már a rendőrség.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt