Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Augusztus 23. 11:20, szerda | Helyi
Forrás: index.hu

Jönnek az új 1000 forintos bankjegyek

Jönnek az új 1000 forintos bankjegyek

2018. október 31-ig lesz használható a régi 1000 forintos, derült ki a Magyar Nemzeti Bank szerdai sajtótájékoztatóján.

Az új ezer forintost jövő év március elsején vezetik be, azon továbbra is Mátyás király képe lesz látható - tette közzé nemrégiben az index internetes hírportál.

Az új ezres kibocsátása két lépcsőben történik. Először a holnaptól, augusztus 24-től az új 1000 forintosok törvényes fizetési eszközzé válnak, majd féléves felkészülési idő után a bankjegyek forgalomba is kerülnek.

Az MNB 2014 óta cseréli folyamatosan a régi bankjegyeket. A régi papírpénzek közül lehet még használni a húszezreseket, de ezeket is csak az év végéig. A régi 10 000 forintosok továbbra is korlátozások nélkül használhatók a készpénzforgalomban, bevonásukról az MNB később hoz döntést.

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke elmondta, az új ezres hamisításbiztos lesz. A dizájnosabb kinézeten és a plusz biztosítékokon kívül azonban a régi ezres szinte olyan lesz, mint a régi: igaz, a hologram kikerült a bal szélre, és biztonsági okokból élesebben megrajzolt lesz.

A valódiság azonosításának érdekében továbbá több festék is kerül a bankjegyekre. Új elemként egy színváltós Corvin-holló is kerül Mátyás király feje mellé, az ezres UV-fényben is könnyen azonosítható lesz. A bankjegy hátoldala változatlanul a visegrádi Herkules-kutat ábrázolja.

Az MNB bankjegycseréjének már bőven érződik a hatása: a jelenleg forgalomban lévő összes bankjegy kétharmada már új, az ötezresek 80 százalékát, a kétezresek 86 százalékát már lecserélték.

Az MNB az új bankjegyekre való átállást az arról szóló szórólapok terjesztésével, kiskereskedelmi pénztárosok ingyenes bankjegyismereti képzésével, valamint technológiai támogatással segíti. A képzésen az MNB szerint évente 4000 eladó vesz részt.

A régi bankjegyeket egyébként nem kell annyira sietősen cserélni: a hitelintézetek és a posták még három évig, az MNB pedig a következő húsz évben, 2037-ig cseréli ingyenesen új bankjegyre a régieket. A bankjegyújítás 4-5 milliárd forintba kerül majd a jegybank előzetes kalkulációja szerint.

Címkék: bankjegy, ezres, mnb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.