Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Július 06. 15:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Jóváhagyta az Opel felvásárlását az Európai Bizottság

Jóváhagyta az Opel felvásárlását az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a francia PSA Peugeot-Citroen francia autóipari konszern felvásárolja az Opelt; az ügylet nem ütközik az uniós jogba - közölte az uniós bizottság sajtószolgálata csütörtökön.

Az Európai Bizottság a felvásárlás európai és nemzeti autópiacra gyakorolt hatására fókuszáló vizsgálatát követően megállapította: az a tény, hogy mindkét autógyár személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek gyártásában, valamint nagy- és kiskereskedelmében tevékenykedik, nem vet fel versenyjogi aggályokat.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a gépjárművek gyártásával és értékesítésével kapcsolatban a két vállalat együttes részesedése viszonylag kicsi az érintett piacokon. A vállalatok mindössze az észt és a portugál piacokon értek el 40 százalékot meghaladó piaci részesedést.

A bizottság kimutatta, hogy az összeolvadással létrejövő vállalkozás továbbra is erős versenyben marad olyan gyártókkal, mint a Renault, a Volkswagen, a Daimler, a Ford, a Fiat és más ázsiai versenytársakkal.

A nagy- és kiskereskedelmi piacokat illetően a bizottság kizárta annak lehetőségét, hogy a felvásárlás káros hatással lehet a PSA konszern és az Opel által használt forgalmazási csatornákra, valamint a független forgalmazókra, importőrökre és kiskereskedőkre.

A PSA 2,2 milliárd euróért vásárolja meg a General Motorstól az Opelt és annak brit ikertestvérét, a Vauxhallt. A franciák terveiről annyit lehet tudni, hogy költséghatékonyabbá kívánják tenni az Opel működését. Az Opel/Vauxhall 38 ezer alkalmazottat foglalkoztat hét európai országban, ennek felét Németországban.

Tekintettel arra, hogy a PSA saját fejlesztési központjaiban 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat, az Opelnél valószínűleg létszámcsökkentésre kell számítani. Az Opel németországi alkalmazottainak munkahelyét kollektív szerződés garantálja 2018 végéig.

Az adásvételi ütemterv szerint az Opel az év második felében kerülhet a PSA konszern tulajdonába és ennek legkorábbi dátuma július 31. lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.