Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. November 13. 20:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Gulyás Sándor

Kalandozások a vadnyugati nemzeti parkokban

Kalandozások a vadnyugati nemzeti parkokban

E címmel tartott előadást ma (november 13-án) dr. Karancsi Zoltán egyetemi docens, az SZTE JGYPK Földrajzi és Ökoturisztikai tanszékvezetője a Hattyúházban.

Bevezetőt mondott Bense Zoltán földrajztanár, hegymászó. A program a Földrajzi Szabadegyetemi sorozat keretében zajlott.

Dr. Karancsi Zoltán három hetet töltött az amerikai „vadnyugat” legszebb nemzeti parkjaiban, ahol felszínalaktani-, tájesztétikai-, turisztikai megfigyeléseket végzett. Megismerhette a természetvédelmi területek történetét, különleges természeti értékeit valamint a nomád élet mindennapjait – mondta el elöljáróban Bense Zoltán.

„A megviselt idegzetű, túlcivilizált emberek ezrei érzik, hogy a hegyek megadják a hazaérkezés örömét, hogy a helyi patakok és a rezervátumok nem csak a hasznos építőanyagoknak, öntözővíznek a forrásai, hanem magának az életek a forrásai.” – idézte bevezetőjében John Muir gondolatát Dr. Karancsi Zoltán.

Az SZTE JGYPK Földrajzi és Ökoturisztikai tanszékvezetője ezt követően részletesen beszélt élményeiről. Elmondta, három hét alatt húszezer kilométert tett meg repülővel, hétezer kilométert autózott az USA három államában (California, Utah, Arizona), ahol kilenc nemzeti parkot, kilenc természetvédelmi területet barangolt be és három városban (San Fancisco, Las Vegas, Salt Lake City) járt. Egyebek között megtekintette a Yellowstone parkot, a Grand kanyont is.



Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok