Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Február 23. 09:19, hétfő | Életmód
Forrás: vital.hu

Károsabb az antibiotikum mint gondolnánk

Károsabb az antibiotikum mint gondolnánk

Ismert, hogy az antibiotikum felborítja a normál bélflóra egyensúlyát, azonban a hosszútávú következményekre csak most kezdünk rájönni.

Ismert, hogy az antibiotikum felborítja a normál bélflóra egyensúlyát, azonban a hosszútávú következményekre csak most kezdünk rájönni.

Az antibiotikum-használat igen elterjedt, világszerte a felnőttek 40, a gyermekek 70 százaléka él évente legalább egyszer ezzel a gyógyító módszerrel. Megfelelően használva a szer elpusztítja a kártékony baktériumokat, azonban az esetek egytizedében nem kívánt mellékhatások jelentkeznek. A kezelés hatására a bél normál flórájának összetétele felborul, és csak mostanában kezdjük egyre inkább megérteni, hogy a szimbiózis ilyen károsodása a biológiai folyamatok milyen széles spektrumába képes beleavatkozni (például: cukoranyagcsere, emésztés, immunrendszer és viselkedés).

A Gut oldalain bemutatott tanulmány egérkísérletes modellben vizsgálta a szokványos antibiotikumok hatását. Andrey Morgun professzor és az Oregoni Állami Egyetem munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a kezelés nem csupán a bélflórát irtotta ki gátolva ezzel egyes immunfolyamatokat, hanem elpusztította a bélhámsejteket is. A szóban forgó elemek érintkeznek a béltartalommal, és alapvető szerepet töltenek be a folyadék, a cukor és a tápanyagok felszívódásában.

Emellett sérül a bélsejtek és a baktériumok közötti kétoldali kommunikáció is, ami nem csupán felszívódási zavarok és hasmenés forrása lehet, de egyes immunfunkció sérülése miatt elhízáshoz, depresszióhoz és allergiás betegségekhez is vezethet. A károsodás már a sejtek energiatermelő részecskéiben, a mitokondriumokban is megnyilvánul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.