Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. November 17. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti

Kedvezően vélekednek egymásról a magyarok és a németek, de van, amiben nincs egyetértés

Kedvezően vélekednek egymásról a magyarok és a németek, de van, amiben nincs egyetértés

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérésének adatai alapján Magyarországon és Németországban is többségben vannak azok, akiknek pozitív a véleményük a másik országról.

A magyar kormány migrációs politikájának megítélésében viszont nem értenek egyet: míg a magyarok kétharmada (67 százalék) támogatja, a németek többsége (55 százalék) ellenzi.
A Nézőpont Intézet csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a magyar-német kapcsolatokról tartottak rendezvényt a nap folyamán, ahol bemutattak egy Németországban és Magyarországon végzett közvélemény-kutatást is. Emlékeztettek: a felmérés rámutat, hogy mindkét országban többségben vannak azok, akik inkább pozitív véleménnyel vannak a másik országról. Németországban a megkérdezettek relatív többsége (48 százalék) alkotott pozitív véleményt Magyarországról. A magyaroknál ez az arány még kedvezőbb - emelték ki -, hiszen a megkérdezettek 53 százaléka van pozitív véleménnyel Németországról. Ezzel szemben a németek 43 százaléka alakított ki negatív véleményt Magyarországról, míg a magyarok kevesebb mint harmada (27 százalék) van inkább rossz véleménnyel Németországról.

A kutatás eredményeit részletezve megjegyezték: érdekesség, hogy Magyarországon a fiatalabbak (18-29 év köztiek) vannak az átlagnál is lényegesen jobb véleménnyel Németországról (67 százalékuk véleménye pozitív). Németországban az egyes korcsoportok között nincsenek lényeges eltérések Magyarország megítélésében.

A felmérésből az is kiderül, hogy míg a két ország egymásról alkotott általános képe pozitív, a kétoldalú kapcsolatok megítélésében komolyabb különbség van a magyarok és németek véleménye között. Kifejtették: míg a magyaroknál 56 százalék van inkább jó véleménnyel a kétoldalú kapcsolatokról és csak 32 százalék elégedetlen, a németeknél 57 százalék van inkább rossz véleménnyel a német-magyar kapcsolatokról, és csak 28 százalék véleménye pozitív.

A két ország közti politikai kapcsolat megítélése hasonló képet mutat. A németek körében ugyancsak 57 százalék van e téren inkább negatív véleménnyel, míg 26 százalékuk pozitívnak ítéli a két ország politikai kapcsolatait. Ebben a kérdésben a magyarok is megosztottabbak, bár a többség (40 százalék) pozitívan látja a politikai kapcsolatokat, 35 százalék negatívan.



A Nézőpont szerint a kétoldalú kapcsolatok és különösen a politikai kapcsolatok megítélését főként német részről erőteljesen befolyásolhatja, hogy teljesen másként értékelik a két országban a magyar kormány migrációs politikáját. Hangsúlyozták: míg a magyarok kétharmada (67 százalék) támogatja, a németek többsége (55 százalék) nem szimpatizál ebben a kérdésben a magyar kormánnyal.

Jelezték: ezzel együtt mindkét országban többségben vannak, akik erősítenék a német-magyar politikai kapcsolatokat: Magyarországon 41, míg Németországban 35 százalék. A lazítást pártolók aránya Magyarországon 28, Németországban pedig 24 százalék.

A két ország gazdasági kapcsolatainak megítéléséről azt írták: igaz, hogy a németek 45 százalékának negatív a véleménye erről, de azoknak az aránya is egyharmados (33 százalék), akiknek pozitív a véleményük. A magyarok 62 százalék van jó véleménnyel a két ország gazdasági kapcsolatairól, míg 14 százaléknak van rossz véleménye.

A gazdasági kapcsolatokat a németek 34, a magyarok 59 százaléka fűzné szorosabbra. A gazdasági partnerség lazítását a németeknél a megkérdezettek 28, a magyarok 20 százaléka preferálná.

A felmérés kitért arra a kérdésre is, hogy a németek és magyarok szerint elsősorban melyik ország profitált az elmúlt tíz év kétoldalú gazdasági kapcsolataiból. Mindkét országban a többség (38-38 százalék) úgy véli, a két állam egyaránt előnyt tudott kovácsolni e kapcsolatból. Csaknem azonos azok aránya (a németeknél 38, a magyaroknál 37 százalék), akik úgy vélik, csak az egyik ország profitált a gazdasági kapcsolatokból. Azonban a németeknél 27 százalék szerint Magyarország, és csak 11 százalék szerint Németország tett szert nagyobb előnyre, a magyaroknál ez az arány fordított. Harminc százalék véli úgy, hogy elsősorban a németek profitáltak a gazdasági kapcsolatokból és 7 százalék szerint Magyarország. A németeknél 13, a magyaroknál 6 százalék azok az aránya, akik szerint egyik állam sem tudott előnyt kovácsolni az elmúlt tíz év gazdasági kapcsolataiból.

A felmérés szeptember 26. és október 27. között készült Magyarországon és Németországban, országonként 1000 ember telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív az adott ország 18 évesnél idősebb lakosságára nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Címkék: magyar, migráció, német

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése