Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 21. 20:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Kertésznaptár: Végre a kertben!

Kertésznaptár: Végre a kertben!

Bár a mostani se hideg, se meleg tél nem kárhoztatott minket teljes tétlenségre, de mégis csak most jött el az ideje, hogy szívesen megyünk ki a kertbe.

Bár a mostani se hideg, se meleg tél nem kárhoztatott minket teljes tétlenségre, de mégis csak most jött el az ideje, hogy szívesen megyünk ki a kertbe. Hiszen melyikünk tudna ellenállni a már melengető, fényes napsugaraknak, a madárcsicsergésnek, a téli dermedtségéből ébredező kert „hívó szavának”?

Jól tettük, ha még az ősszel felástuk a veteményest, mert a földje megülepedhetett, és csak a gereblyére vár, hogy a felszínét elegyengetve megkezdődhessen a zöldségágyások kialakítása. (Ha ez elmaradt, kezdjünk az ásáshoz mihamarabb.) Ne feledjük, milyen pusztítást végzett a párás, csapadékos nyári-őszi időjárás a paradicsomban és más kultúrákban, ezért még véletlenül se tervezzük egyiket se a tavalyi helyére, éljünk a vetésforgó (növényvédelmi) előnyével. De „forgassuk meg” a művelőutakat is, azaz ne a tavalyi helyükön jelöljük ki újra. Ha a kertünk földje megszikkadt, elkezdhetjük a borsó vetését.

Metsszük a korán fakadó bogyósokat: a különböző korú termőrészek nagyjából azonos arányban maradjanak a bokron. Ha eddig elmaradt, most vágjuk ki a letermett (elszáradt) málnavesszőket, hiszen azok csak fertőzési források. Ritkítsuk a mogyorót. Ha most 40-50 centi magasan feltöltjük a mogyoróbokrok tövét, a bokrok új hajtásokat fejlesztenek, amelyeket ősszel – leválasztva az anyatőről – telepítésre használhatunk fel.

Nekiláthatunk a díszcserjék metszésének, de a korán virágzókat – mint amilyen a téli jázmin, a japánbirs, az aranyág (Forsythia), a kerti gyöngyvessző vagy a korai tamariska – csak az elnyílásuk után metsszük meg. Ne most vágjuk vissza azokat a virágzó cserjéket sem, melyek már tavaly kifejlesztették bimbóikat, mint az orgona vagy a lilaakác, mert sok virágzó részt eltávolítanánk. Ezek mérsékelt ritkítására csak elvirágzásuk után kerítsünk sort. Metszhetjük viszont a nyári orgonát és a mályvacserjét, mindkettőt erősen. Ellenben a labdarózsát, a rózsaloncot és a gyöngyvirágcserjét (melyeket szintén most metszünk) csak gyengén vágjuk vissza, beavatkozásunk inkább csak az idősebb részek megritkítására korlátozódjék. Díszcserjéink ritkításból kikerülő vesszőit a lakásban vázába téve kivirágoztathatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.