Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 30. 10:07, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Két dohánybolt forgalmazási jogát már függesztette fel a hatóság

Két dohánybolt forgalmazási jogát már függesztette fel a hatóság

Két esetben már határozat született és közel negyven olyan eljárás van folyamatban, ahol a fiatalkorú kiszolgálása miatt, a bírság befizetése mellett, várhatóan a forgalmazás felfüggesztését is elrendelik.

Az MTI-t aNemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatta.
A közlemény szerint a július 1-je óta lefolytatott 274, fiatalkorúak bevonásával lefolytatott ellenőrzés során 38 esetben - azaz az esetek 14 százalékában - tapasztalták a felügyelők, hogy a tilalom ellenére kiszolgálták a fiatalkorút, és további 72 olyan esettel találkoztak, amikor nem szólították fel a tizennyolc éven aluli személyt az üzlet elhagyására.
Az ellenőrzések során a felügyelők a tájékoztatási kötelezettségre és az üzletek kialakításával összefüggő egyéb rendelkezésekre vonatkozó jogszabályi előírások betartásában is számos hiányosságot találtak, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordítanak a törvényi célok érvényesülése szempontjából elsődleges normák, a fiatalkorúak kiszolgálását tiltó rendelkezések betartására.
A hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolási arány a korábbi értékesítési rendszerben tapasztaltakhoz képest jelentősen javult, a jelenlegi szabályozás kialakításának ugyanakkor alapvető célja volt a dohánytermékhez való hozzájutás visszaszorítása. A hatósági ellenőrzések ezen szándék érvényesítése végett a rendelkezésre álló szankciók alkalmazásával kívánják elérni azt, hogy valóban ne juthasson hozzá cigarettához a fiatalkorú.
A kiemelt forgalmú rendezvények idején és környékén az ellenőrzések is fokozódnak, így a Hungaroringen is ellenőrizték a felügyelők a pálya területéhez közel eső dohányboltokat. Hasonló intenzitású hatósági jelenlétre lehet számítani a Sziget Fesztivál idején a Hajógyári Sziget környékén és a fő megközelítési útvonalakon működő üzletekben.
A hatóság emlékeztet arra, hogy minden olyan alkalommal, amikor a felügyelők azt tapasztalják, hogy fiatalkorút szolgáltak ki, a pénzbeli szankció kiszabása mellett az illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége - határozott időre - a dohánytermék forgalmazását is megtilthatja, ismételt elkövetés esetén az üzlet átmeneti bezárását is elrendelheti. A határozat nem teljesítése esetén a vállalkozás rendbírsággal sújtható, amennyiben pedig az ismételt ellenőrzés során újra megsérti a kiszolgálás tilalmára vonatkozó rendelkezéseket, akkor a koncessziós jogot is visszavonhatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során