Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 29. 11:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Kétezer fölé emelkedett a koronavírus miatt a halottak száma Franciaországban

Kétezer fölé emelkedett a koronavírus miatt a halottak száma Franciaországban

Franciaországban 24 óra alatt 319-cel 2314-re emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházban elhunyt áldozatok száma

- közölte szombaton honlapján a francia kormány. Édouard Philippe miniszterelnök eközben sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a lakossági karantén következő két hete nehezebb lesz, mint az előző két hét volt, s "a küzdelem csak most kezdődik".

A 37 575 regisztrált beteg közül 17 620-an vannak kórházban, közülük 4273-an intenzív osztályokon, ez 486-tal több, mint péntek este.

"Őszintén és egyértelműen szeretném megmondani: a küzdelem csak most kezdődik, április első két hete nehezebb lesz, mint az elmúlt két hét volt" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök pénteken legalább április 15-ig meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat, amelyek kedden érnének véget, s jelezte, hogy amennyiben szükséges, további hosszabbítás is várható.

A miniszterelnök jelezte: több mint egymilliárd egészségügyi maszkot rendelt meg Franciaország Kínából és más országokból a következő hetekre, miután heti 40 millióra van szüksége a francia egészségügynek, s a francia ipar jelenleg csak heti 8 millió maszk gyártására képes.

Édouard Philippe megköszönte "a csodálatos, bátor és elkötelezett egészségügyi dolgozók kollektív erőfeszítését, de azok fantasztikus erejét is, akik a második vonalban szavatolják a nemzet életének folytatását". Példaként említette a rendőri erőket, a tűzoltókat és a szupermarketek alkalmazottait.

A kormányfő elmondta: a lakosság kijárási korlátozásaival a kormánystratégia két fő célja az intenzív osztályok kapacitásának további növelése és a járvány terjedése, illetve a súlyos esetek görbéjének lelapítása.

"Senkinek nem hagyom, hogy azt állítsa, késve rendeltük el a lakossági karantént" - hangsúlyozta a miniszterelnök, arra emlékeztetve, hogy több mint száz éve nem volt a jelenlegihez hasonló világjárvány. Emlékeztetett arra, hogy amikor március 17-én a kormányzat elrendelte a kijárási korlátozásokat, kevesebb mint 8 ezer regisztrált fertőzött volt Franciaországban, és kevesebb mint kétszáz beteg a kórházakban.

A politikai ellenzék és az orvostársadalom részéről érkező bírálatokra válaszul Édouard Philippe kijelentette: "ha eljön a pillanat, együtt fogjuk a krízis tanulságait levonni. Nem hárítom el a felelősséget. Egyesek azt hiszik, hogy tudják mit kellett volna tenni, és nem haboznak utólagos kritikát megfogalmazni. Meghagyom nekik ezt a luxust" - mondta a miniszterelnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése