Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 13. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Kevesebb pénze lesz jövőre a MÁV-nak

Kevesebb pénze lesz jövőre a MÁV-nak

Több nyugati ország példáján keresztül látható, hogy a vasút teljes társadalmi költsége kedvezőbb a többi közlekedési módhoz képest, ezért megéri jelentős, akár innovatív befektetéseket is végrehajtani.

Mondta Szarvas Ferenc a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a XII. Vasútgépész Napok című szakkonferencián, Sopronban.


A sikeres vasútfejlesztés kulcstényezői Magyarországon is a kiszámítható finanszírozás, a kor kihívásainak megfelelő, vasútbarát szabályozás, a fejlesztési erőforrások hatékony allokációja és felhasználása, valamint az utas- és ügyfélorientált fejlesztés.

A finanszírozással kapcsolatban Szarvas Ferenc kifejtette, hogy a jövőben várhatóan kevesebb pénz áll majd a vasúttársaság rendelkezésre. Ezért különös jelentősége van annak, hogy a vasútvállalat vezetése tudatosan tárja fel a takarékos, költséghatékony megoldásokat, amelyekkel a vállalatcsoportot legalább a jelenlegi szolgáltatási színvonalon, vagyis hatékonyabban lehet működtetni – egyben utalt a jövő évtől évi 2 milliárd forintos megtakarítást jelentő, felsővezeték-karbantartási funkció visszaszervezését megalapozó döntésre.

Szarvas Ferenc hangsúlyozta továbbá, hogy a MÁV Csoport felkészül a Közlekedési Holding keretében betöltendő feladatokra: a MÁV vezetése előkészíti a vasúti infrastruktúra üzletág leválasztását, továbbá a vasúttársaság vezetése kiemelten vizsgálja egy olyan egységes vasúti személyszállító értéklánc létrehozását, amely három leányvállalat – MÁV-START Zrt., MÁV-TRAKCIÓ Zrt. és MÁV-GÉPÉSZET Zrt – tevékenységének a mostaninál mélyebb integrálását jelenti. Ehhez kapcsolódóan pedig a MÁV vezetése vizsgálja egy olyan önálló eszközkezelő létesítését, amely további működtetési és költségelőnyökkel járhat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során