Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2018. Január 23. 12:49, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ki fog itt gyógyítani?

Ki fog itt gyógyítani?

Csak szeretnék magukat embernek érezni a munkahelyükön – ez pedig az alacsony bérezéssel, a rengeteg túlórával, a méltatlan körülmények között egyelőre nem lehetséges.

Így vélekedik nagyon sok orvostanhallgató, és ezzel magyarázzák, miért vállalnának szívesebben munkát külföldön, semmint itthon.

Bár az elvándorlást saját bőrünkön érezzük a zsúfolt orvosi rendelőkben, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai most magukat az érintetteket, az orvostanhallgatókat kérdezték meg: hol képzelik el a jövőjüket? Az eredmény lehangoló: az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók majd’ 40 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát, írja a Népszava. Nem örökre terveznek azonban, túlnyomó többségük úgy nyilatkozott, ha az itthoni egészségügyi helyzet változna, mindenképpen hazajönnének, a külföldi út csak a kalandvágy és a gyakorlat végett lenne hasznos. A tendencia folyamatosan erősödik, tíz éve az orvosaink hét, pár éve már tizenkét százaléka dolgozott külföldön.

De nézzük a felmérés eredményeit!

Hogy tervez-e külföldi munkavállalást, a megkérdezett diákok 57,8 százaléka válaszolt határozott nemmel, 38,1 százalékuk pedig határozott igennel (a maradék nem foglalt határozottan állást). Elgondolkodtató adalék, hogy a megkérdezettek közül minden 25. tanuló úgy fogalmazott, már nem is biztos abban, hogy egyáltalán orvosként akar dolgozni.

És hogy miért költöznének? Kétharmaduk az orvosi munka- és életkörülményeket, valamint a bérezést nem érezte elégségesnek a maradáshoz. Ha költöznek is, nem biztos, hogy örökre külföldön maradnak: az országot elhagyni tervezők egyharmada néhány hónap vagy pár év múlva visszajönne (főképp a család és a honvágy miatt), és csak tizedük nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem költözik haza.

Ahhoz, hogy visszatérjenek, azt kérik: szűnjön meg a fiatal doktorok kizsigerelése, javuljanak az egészségügy méltatlan körülményei (például legyenek tisztábban a kórházak), illetve kapjanak jobb fizetést, olyat, amiből már lehet saját egzisztenciát építeni.

(Forrás: Szabad Föld)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 21:24, csütörtök | Helyi

Forgalomkorlátozások a Városalapítók Hete Fesztivál idején

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata 2024. május 23-26. között rendezi meg a Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivált valamint a Kiskun Expot.

2024. Május 21. 11:13, kedd | Helyi

Ma éjfélig küldheti be az adóbevallását és rendelkezhet adója 1+1 százalékáról

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. Május 21. 10:32, kedd | Helyi

Már kirajzolódnak Móra arcvonásai a homokhalomból

Május 17-én nyílt meg a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás, a Petőfi-téren. A megnyitón hangszeren közreműködött Sevecsek Béla.

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.