Városlista
2021. április 19, hétfő - Emma

Hírek

2021. Április 07. 08:56, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Kiderült, mi okozza a szélsőséges havazásokat

Kiderült, mi okozza a szélsőséges havazásokat

Az Északi-sarkvidék jegének olvadása közvetlenül hozzájárul ahhoz, hogy több a szélsőséges havazás Európában - derült ki egy friss kutatásból.

Egy múlt csütörtökön megjelent tanulmány szerint a 2018-as hideghullám nyomán hullott hó mintegy 90 százaléka vezethető vissza az Északi-sarkvidék jegének olvadására. A Nagy-Britanniát és Írországot, valamint Észak-Európa egyéb területeit 2018 februárja és márciusa között megbénító szélsőséges időjárási esemény, a Hartmut anticiklon okozta hóvihar és hideg csak Nagy-Britanniában 1,17 milliárd eurós kárt okozott naponta a becslések szerint. Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai szerint a heves havazásokat a Barents-tenger vizének különösen magas hőmérséklete okozta. Területének hatvan százaléka volt jégmentes a Beast from the East (Keletről jött fenevad) néven is emlegetett hideghullámot megelőző hetekben.

Az Északi-sarkvidék melegedésével a sarki ciklon - alacsony nyomású hideg levegőt tartalmazó légörvény - dél felé halad. "Úgy véljük, a tengerjég gyakorlatilag egy fedő az óceánon" - mondta Hannah Bailey, a Finnországban lévő Oului Egyetem tudósa. Mivel ez a "fedő" az Északi-sarkvidéken az 1970-es évek óta hosszú ideje eltünedezik, telente nagy mennyiségű nedvesség jut a légkörbe, ez pedig közvetlen hatással van a távolabbi déli területek időjárására, erőteljes havazásokat okozva- fejtette ki a szakértő.

140 gigatonna víz párolgott el

A tudósok a légköri vízpára izotópjait mérték a 2018-as szélsőséges időjárási eseményeket megelőző időszakban. Mivel az olvadt hóból származó pára más izotópokat tartalmaz, mint a nyílt vízből származó, képesek voltak pontosan meghatározni, mennyi nedvességet bocsátott ki magából a Barents-tenger ebben az időszakban. Méréseik szerint mintegy 140 gigatonnányi víz párolgott el a tengerből - ez az Európára hullott hó nedvességének 88 százaléka.

A kutatók szerint ha a jelenlegi melegedés folytatódik, a 2080-ra jégmentessé váló Barents-tenger lesz a kontinentális Európa téli nedvességének fő forrása. Ez a közlekedés és az infrastruktúra egyéb területeinek nagymértékű megzavarását hozza magával hó vagy eső formájában. Mindez akadályozza az élelem- és üzemanyag-ellátást, tönkremennek a termények. Bailey kiemelte: ellentmondásosnak tűnhet, hogy az északi-sarkvidéki melegebb vizek okoznak heves havazást Európában. "A természet azonban összetett, és ami az Északi-sarkvidéken történik, az nem maradhat az Északi-sarkvidéken" - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 11:39, hétfő | Helyi

Történelmi pillanat: itt az első magyar sorozatgyártású villanyautó

A Mercedes Kecskeméten is megkezdi az öt- és hétszemélyes EQB szabadidő-autó gyártását.

2021. Április 19. 08:54, hétfő | Helyi

Felháborító, hogy egyesek szemétlerakónak használják az erdőt

Ipari mennyiségű szemetet raktak le a záportározó mögötti erdőben.

2021. Április 18. 14:17, vasárnap | Helyi

Egy harmadik oltásra is szükség lehet majd

Lehetséges, hogy az embereknek majd minden évben be kell oltatniuk magukat a vírus ellen.

2021. Április 18. 14:12, vasárnap | Helyi

Az egészségbiztosító fizeti az SMA-s gyerekek génterápiáját

Az egészségbiztosítási alap segítségével is hozzájuthatnak a jövőben az SMA-ban, vagyis gerincvelő-eredetű izomsorvadásban szenvedő betegek a Zolgensma nevű készítményhez.