Városlista
2022. május 24, kedd - Eszter

Hírek

2022. Január 10. 10:24, hétfő | Helyi sport
Forrás: Szabó József

Kiemelkedően sikeres évet zártak a birkózók

Kiemelkedően sikeres évet zártak a birkózók

A Magyar Birkózók Szövetsége száz éve, 1921-ben alakult meg hivatalosan, de már korábban nagyon aktívan művelték a sportágat elődeink.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az 1908-as londoni olimpián Weisz Richárd megszerezte az első aranyérmet hazánknak, amelyet még 19 követett. A legutóbbit, a huszadikat pont a százéves évfordulóra sikerült begyűjtenie a ceglédi születésű Lőrincz Tamásnak, akinek felesége révén félegyházi kötődése van. Már a hőskorban is ért el kiskunfélegyházi sportoló nagyszerű sikereket. Világbajnoki címet szerzett 1910-ben dr. Varga Béla, majd Európa legjobbja is lett, sőt 1912-ben a stockholmi olimpián a dobogó harmadik fokára állhatott. Neki köszönhető, hogy meghonosodott városunkban a birkózás, amely az elmúlt száz év alatt sikert sikerre halmozott. Besze László edző munkájának eredményeként dr. Réczi László olimpiai bronzérmet és világbajnoki címet is szerzett számos egyéb siker mellett. Később a férfiak mellett a női birkózás fellegvára is lett a város, Szabó Emese nemzetközi klasszissá érett, EB ezüstöt is nyert.

A mai fiatalok kiváló eredményekkel bizonyították tehetségüket, rendkívül eredményes év van mögöttük. Hatan tudtak országos bajnoki címet szerezni, volt aki többet is, sőt egyéb bravúrokat is elértek. Hárman, még korosztályukban elsőévesként lettek bajnokok. Hideg Balázs és Hideg Zita a diák korosztályban győzött az idősebbek között. Bárány-Almási Bianka a lányok mezőnyében diákolimpiai és magyar-bajnoki címet szerzett, de ami igazán említést érdemel, hogy a 63 kg-os fiúk között is első tudott lenni! Bárány-Almási Tamás kötött és szabadfogásban is aranyérmes, míg Tapodi Rebeka is felállhatott végre a jól megérdemelt helyére, a bajnoki dobogó tetejére. A hatodik bajnok Biblia Róbert, a kadet szabadfogásúak között úgy nyert, hogy - többek között - világbajnoki bronzérmes ellenfelét is legyőzte.
Összességében 9 arany, 7 ezüst és 10 bronzérmet szereztek az országos bajnokságokon.

Az elmúlt évben készült el a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, a KIMBA, ahová hét félegyházi birkózó nyert felvételt, majd idén ősztől további 3 fő kezdi meg a tanulmányait, ami országosan is egyedülálló. Itt a legmagasabb szinten sportolhatnak, kiváló körülmények között laknak és tanulhatnak az arra érdemesek, egészen 23 éves korukig, ami nagy lehetőség, mert diplomát is szerezhetnek, nagy terhet levéve ezzel a szülők válláról, valamint továbbra is a nevelő egyesületük színeiben versenyezhetnek.

Szeptembertől egy kezdő csoport is megkezdte az ismerkedést a sportággal, sok játékkal, ügyességi, fejlesztő gyakorlatokkal, heti két alkalommal. Ide várják a további jelentkezőket!

Az edzések jelenleg a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban zajlanak, ami köszönhető az intézmény és a Kiskunfélegyházi Kosárlabdázók Clubja vezetésének.

A felkészítésben a következők segítenek: Ván Jenő, Szabó József, Kelemen András, Polyák Dániel, Lőrincz-Szabó Emese, Peres Miklós és Csillag Emese személyi edző, valamint a Center Gym.

Fotók: Fantoly Márton

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 18. 18:45, szerda | Helyi sport

Kiskunfélegyházi triatlonosok újabb nemzetközi sikere

Az elmúlt hétvégén az olaszországi, tengerparti Caorleban rendeztek Európa Kupát junior korú triatlonosoknak, melyre a Magyar Triatlon Szövetség három kiskunfélegyházi 3K SE-s triatlonost is meghívott jó eredményeik okán.

2022. Május 11. 20:25, szerda | Helyi sport

Sikeres szezonkezdés a félegyházi triatlonosoknál

Az idei évben Balatonboglár adott otthont a Duatlon Országos Bajnokságnak és ezzel egyidejűleg a Duatlon Diákolimpiának is.

2022. Május 02. 12:48, hétfő | Helyi sport

"Hadak útján" a Koppányok, Töretlenül a Hagyományőrzés Útján

2022. március 19-én a Történelmi Hadi Akadémia meghívására Dinnyés Gyula és Kis Mónika részt vettek a Katonai Hagyományőrző Konferencián, Visegrádon.

2022. Május 02. 12:41, hétfő | Helyi sport

Hétvégi birkózó eredmények

Nagykanizsán rendezték az elmúlt hétvégén az U15-ös korosztály második válogató versenyét.