Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2023. Április 19. 08:46, szerda | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Kihalhat az egyik legősibb magyar kutyafajta

Kihalhat az egyik legősibb magyar kutyafajta

A jövőre 100 éves a Hungária Komondor Klub az ősi magyar kutyafajta népszerűsítését tűzte ki célul.

Április 22-ei rendezvényük is azt a cél szolgálja, hogy bemutassa a hungarikumnak számító komondorok kiváló képességeit és eloszlassa a velük szemben élő előítéleteket.

„A komondorok esetében évente 200 alatti a született egyedek száma, miközben mondjuk más népszerű külföldi kutyafajtából 5-6 ezer kutyakölyök is születik évente” – érzékeltette a kihalás közeli helyzet komolyságát Unghiné Hódi Ildikó, a Hungária Komondor Klub tagja és a program egyik szervezője. A lassan egy évszázados fajtagondozó szervezet rendszeresen rendez kiállításokat, konferenciákat annak érdekében, hogy a komondorokat népszerűsítsék.

„A hungarikumnak számító komondor önálló gondolkodásra képes kiváló őrző-védő kutya. Ez az őshonos fajta már eleink népvándorlásakor is védte, őrizte értékeinket. Kemény körülmények közt edződött, és tökéletességét mi sem igazolja jobban, mint hogy a legkevesebb átalakuláson ment keresztül az idők folyamán. Az előítéletekkel szemben nem lusta, nem buta – éppen ellenkezőleg -, és a szőrével sem kell többet foglalkozni, mint más fajtáknak” – jegyezte meg Unghiné Hódi Ildikó, aki egyben komondor tulajdonos is.

Az érdeklődők ennél közelebbről is megismerhetik a komondorokat április 22-én, szombaton 10 órától Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben, ahol sor kerül a klub újabb szakmai rendezvényére. Az előadások mellett gyermekprogramok is várják a résztvevőket. Unghiné Hódi Ildikó hangsúlyozta: minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 17:25, szombat | Helyi

A két új magyar katonai szállítórepülőgép közül az első leszállt Kecskeméten

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép.

2024. Szeptember 07. 17:24, szombat | Helyi

Idén is megrendezik az ingyenes közösségi túranapot, a Kéktúrázás Napját

A Magyar Természetjáró Szövetség szokás szerint október második szombatján rendezi meg a közösségi túranapot, amely immár az 5. lesz.

2024. Szeptember 07. 08:47, szombat | Helyi

Vásár lesz vasárnap Félegyházán

Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2024. szeptember 8. (vasárnap).

2024. Szeptember 06. 10:57, péntek | Helyi

Forgalomkorlátozások a Libafesztivál ideje alatt

Szeptember 11-én 19 órától szeptember 15-én 16 óráig a következő lezárásokra kell számítani.