Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2023. Április 19. 08:46, szerda | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Kihalhat az egyik legősibb magyar kutyafajta

Kihalhat az egyik legősibb magyar kutyafajta

A jövőre 100 éves a Hungária Komondor Klub az ősi magyar kutyafajta népszerűsítését tűzte ki célul.

Április 22-ei rendezvényük is azt a cél szolgálja, hogy bemutassa a hungarikumnak számító komondorok kiváló képességeit és eloszlassa a velük szemben élő előítéleteket.

„A komondorok esetében évente 200 alatti a született egyedek száma, miközben mondjuk más népszerű külföldi kutyafajtából 5-6 ezer kutyakölyök is születik évente” – érzékeltette a kihalás közeli helyzet komolyságát Unghiné Hódi Ildikó, a Hungária Komondor Klub tagja és a program egyik szervezője. A lassan egy évszázados fajtagondozó szervezet rendszeresen rendez kiállításokat, konferenciákat annak érdekében, hogy a komondorokat népszerűsítsék.

„A hungarikumnak számító komondor önálló gondolkodásra képes kiváló őrző-védő kutya. Ez az őshonos fajta már eleink népvándorlásakor is védte, őrizte értékeinket. Kemény körülmények közt edződött, és tökéletességét mi sem igazolja jobban, mint hogy a legkevesebb átalakuláson ment keresztül az idők folyamán. Az előítéletekkel szemben nem lusta, nem buta – éppen ellenkezőleg -, és a szőrével sem kell többet foglalkozni, mint más fajtáknak” – jegyezte meg Unghiné Hódi Ildikó, aki egyben komondor tulajdonos is.

Az érdeklődők ennél közelebbről is megismerhetik a komondorokat április 22-én, szombaton 10 órától Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben, ahol sor kerül a klub újabb szakmai rendezvényére. Az előadások mellett gyermekprogramok is várják a résztvevőket. Unghiné Hódi Ildikó hangsúlyozta: minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 07:31, szombat | Helyi

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét az adventi időszak Félegyházán (videoval)

December 1-jén 17 órakor az Ótemplom előtt Csányi József polgármester nyitotta meg az adventi forgatagot, mellyel hivatalosan is kezdetét vette az ünnepvárás időszaka városunkban.

2023. December 01. 15:58, péntek | Helyi

Lezáratlan rollert lopott

Egy 14 éves kiskunfélegyházi fiú úgy gondolta, ha egy roller nincs lezárva, azt jó ötlet ellopni.

2023. December 01. 13:03, péntek | Helyi

Játszótér és faluközpont fejlesztése Jászszentlászlón - projektzárás

A 63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása volt.

2023. December 01. 13:02, péntek | Helyi

December 1-től lehet kapni a 2024-es autópálya-matricákat

December 1-től vásárolhatók meg a jövő évi autópálya-matricák, amelyek ára átlagosan 18 százalékkal emelkedik; jövőre 230 kilométerrel több gyorsforgalmi útszakasz válhat fizetőssé