Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Július 05. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: neon.hu

Kiket kedvelnek a szúnyogok?

Kiket kedvelnek a szúnyogok?

Emlékeztek, mikor még azt tanították nektek a szüleitek, hogy ha megcsíp egy szúnyog tegyetek egy keresztet a csípésre és minden jobb lesz?

Emlékeztek, mikor még azt tanították nektek a szüleitek, hogy ha megcsíp egy szúnyog tegyetek egy keresztet a csípésre és minden jobb lesz? Bárcsak soha többé ne kéne vakaróznunk, nem igaz?

Számos jelenség befolyásolja, hogy kiből lesz áldozat és kiből nem. Számít a vércsoport, az anyagcsere gyorsasága, sőt még az is, hogy éppen milyen színű ruhát viselünk. Egy különleges kutatási eredmény kimutatta, hogy az emberek 25%-a szinte vonzza a szúnyogokat és a nyaruk fele vakarózásról szól, míg a maradékuk 1-2 csípéssel megússza ezt a pár hónapot.

Köztudott tény, hogy csak a nőstény szúnyogok képesek csípni, mert a hímek nem tudják átszúrni a bőrt. A nőstények számára a vérünk fontos fehérjeforrást jelent, ennek hiányában a lerakott petéi életképtelenek lesznek. Ráadásul nem jó nekik akármilyen vér... még válogatnak is. Egy kutatás során megállapították, hogy a 0-ás vércsoportú embereket egyszerűen imádják. Az A-tól a hideg rázza őket, a B pedig a kettő között helyezkedik el. Ezt csak nagyvonalakban állapították meg, természetesen egy A vércsoportú is lehet csípés áldozata.

A szúnyoghölgyek akár már 50 méterről érzékelik a következő célpontot. Tapogatószerveivel a kilégzéskor távozó szén-dioxid mennyiségét figyelik, így a várandós kismamákra és a nagyobb testű felnőttekre cuppannak leginkább.

A szén-dioxid mellett igencsak érzékenyek a megemelkedett testhőmérsékletre, a tejsavra, a húgysavra, az ammóniára és az izzadáskor kibocsátott egyéb anyagokra. Éppen emiatt lehetséges, hogy a friss levegőn sportoló embereket nagyon szeretik.

Ha már egyszer a szúnyogoknak is vannak szemeik, akkor használják is azokat. A kék és piros ruhákkal egyenesen felhívjuk a figyelmüket, ugyanakkor egy pohár alkohol is megteszi a hatását, hogy szúnyogok hada vegyen körül bennünket.

A szúnyogcsípést senki nem szereti, de sajnos az emberek 85%-ában genetikailag kódolva van, hogy ellenállhatatlanok vagyunk számukra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok