Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2024. Szeptember 09. 16:36, hétfő | Helyi
Forrás: Petőfiszállás Községi Önkormányzat

Kisboldogasszony ünnepe Pálosszentkúton

Kisboldogasszony ünnepe Pálosszentkúton

Szeptember 8-a Boldogságos Szűz Mária születésének ünnepe a katolikusok körében. Az egyház Kisboldogasszony napját, Szűz Mária születésnapját – latin nevén Nativitas Beatae Mariae Virginis – ünnepli ezen a napon.

A néphit Kisasszony napjaként tartja számon.
Ilyenkor nem „csak” egy egyszerű születésnapot ünneplünk: ezen a napon jelenik meg Isten kegyelme, szeretete a világban az újszülött Mária személyében, akivel nagy tervei vannak.
Az is a jelentőségét mutatja, hogy rajta kívül csak Keresztelő Szent János és Jézus Krisztus földi megszületéséről emlékezünk meg ünnep formájában.
A népi megfigyelés szerint a fecskék már ekkorra összevárják egymást, vagy útnak indulnak, ezért voltak tájegységek, ahol Fecskehajtó Boldogasszony, vagy Fecskehajtó Kisasszony napjaként emlegették.
Mária születése a megváltás szent művének kezdete.
Ezen ünnep alkalmából 2024. szeptember 8-án Pálosszentkúton szentmisét tartottak.
Pál Csaba atya olvasta fel a miseszándékokat, a szentmise előtt.
A szentmisét Márton Arnold atya celebrálta, melyben a következőket mondta:
"Mikor Félegyházára került, még előtte nem hallott Petőfiszállásról, de Szentkútról sem. De olyan jó volt nem csak egy évben kétszer, hanem máskor is kijönni Szentkútra, vagy akár az év bármelyik napján, hiszen ez egy olyan hely, ahol az ég a földdel összeér, és az ember lelke megnyugszik. A mai napon a Boldogságos Szűzanyát jöttünk köszönteni, az Ő születésnapján.
Máriás lelkületű nép vagyunk, és ha itt az Alföldet megnézzük, akkor Szegedtől Bajáig, ahol most is búcsú van, nagyon sok Mária Szentély van. De nekünk ma és itt a Kiskunságnak ezen a részén ma ünnep van és ez a hely, mindig a találkozások helye."

A szentmisén jelen volt, Szász János Petőfiszállás polgármestere és a Képviselő-testület valamennyi tagja is.
Csaba atya megköszönte településünk vezetőjének, az Önkormányzatnak, a konyhának és mindenki segítségét, akik részt vettek az ilyenkor szokásos előkészületekben.
A mise után, amelyre több száz ember érkezett, körmenet indult az atya vezetésével. A körmenet végeztével megáldották a kegytárgyakat.
Petőfiszállás-Pálosszentkút Zarándokhelyre évről-évre többen látogatnak el a Szűzanya Oltalmáért.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 13:47, hétfő | Helyi

Korszerűsítési munkálatokat végeznek a Darvas-téri fűtőműben

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Darvas téri fűtőműben korszerűsítési munkálatok lesznek 2024. szeptember 26-tól szeptember 28-ig.

2024. Szeptember 16. 12:58, hétfő | Helyi

Szakmai konferenciát rendeztek a XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében

Pénteken délelőtt immár 25. alkalommal rendezett szakmai tanácskozást az Integrál Zrt. a Kiskunfélegyházi Libafesztivál alkalmából a félegyházi városháza dísztermében.

2024. Szeptember 13. 14:12, péntek | Helyi

Az eső miatt változnak a Libafesztivál szabadtéren tartandó programjai

Esőhelyszínek és módosítások

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre