Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. November 07. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Kisboltosok, vigyázat!

Kisboltosok, vigyázat!

A vizsgálat még le sem zárult, de a magyar kormány visszavonulót fújt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj kapcsán.

Ez volt az az elvonás, amellyel a nagyobb üzleteket, láncokat sújtotta 2015 januárjától. Míg a kisebb és közepes üzletek – 500 millió forint éves bevételig – nem fizettek ilyen díjat, addig a nagyok igen. Méghozzá – az előzetes becslések szerint – 30 milliárd forintot.

A kormány a minap terjesztette be a parlament elé a díj megváltoztatásáról szóló módosító javaslatát. Ennek lényege, hogy visszamenőlegesen az egész idei szabályozást eltörli, azaz nem sávosan kell e díjat megállapítani és befizetni, hanem egységesen mindenkire 0,1 százalékos felügyeleti díjfizetést vezet be. Méghozzá 2015. január 1-jétől! Azaz egyrészt keményen megsarcolja azokat a kicsi üzleteket, amelyekre eddig nem vonatkozott e díj fizetési kötelezettsége, másrészről nagyon sokat segít a multiláncokon, amelyeknek viszont a tavalyihoz képest az idén ötvenszer-hatvanszor több ilyen díjat kellett volna fizetniük. (Tavaly a mostanival megegyező, 0,1 százalék volt ennek mértéke.)

Hogy mi lehet a hátterében e sebtiben hozott döntésnek, miért kell visszamenőlegesen jogszabályt módosítani? Ez nincs pontosan leírva az indoklásában. Ott az szerepel, hogy a „vizsgálat lezárása érdekében indokolt az Európai Bizottság felvetései alapján a törvény módosítása”. A lényeg viszont az, hogy az Európai Bizottság két főigazgatósága (Versenypolitikai, illetve Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság) is vizsgálatot folytat az élelmiszerláncfelügyeleti díj 2015. január 1-jétől hatályos módosítása kapcsán.

A vizsgálat nem zárult le, de a kormány vélhetően már arról kapott tájékoztatást, hogy elmeszelik a multikra külön sarcot kivető eredeti szabályozását.
A módosítás arra is kitér majd, miként kell eljárnia azoknak a kiskereskedőknek, akik eddig úgy tudták, hogy nem kell fizetniük, illetve arra is, hogy amely nagy cég már befizette akár több milliárd forintnyi kötelezettségét, az miként kapja vissza azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA