Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2015. Február 13. 08:32, péntek | Helyi
Forrás: -szerk.-

Kiskunfélegyháza szerepe a Millenniumi Kiállításon

Kiskunfélegyháza szerepe a Millenniumi Kiállításon

A városi könyvtár Kulturális Szalon című sorozatának keretében február 12-én Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója tartott előadást „Millenniumi ünnepségek és a Városligeti Néprajzi Falu” címmel.

Bevezetőt mondott dr. Pallagi Mária történész, a Kulturális Szalon című sorozat megálmodója.

A Kulturális Szalon sorozat keretében az érdeklődők a kiegyezés és az első világháború közötti időszakot ismerhetik meg többségében félegyházi előadók tolmácsolásában. Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója az ezredéves kiállításról és ezen belül a Néprajzi Faluról beszélt a résztvevőknek. Elmondása szerint tanulmányai során is példaértékű volt ez az időszak, nagyon sokat utána olvasott és ezért került a választása erre a témakörre.
A Millenniumi Kiállítást 1896-ban rendezték meg a Honfoglalás ezeréves évfordulójára, mellyel szerették volna bemutatni Magyarország történetét, kultúráját, gazdasági értékeit. Ennek egy része volt az a Néprajzi Falu megépítése, mely a magyarországi magyar és nemzetiségi népi életet szerette volna bemutatni. Kiskunfélegyházának is van kapcsolódási pontja a Millenniumi Kiállításhoz – tudtuk meg Mészáros Mártától. A tárlaton a korabeli építészeti remekek is bemutatásra kerültek, köztük a félegyházi Szent István templom. A városban élő mesterek közül tizenötnek is lehetősége volt részt venni a kiállításon a kézművesek csarnokában. Ennek köszönhetően több külföldi és belföldi megrendelésre tettek szert. Késik Gáspár malomépítő mester pedig felkérést kapott arra, hogy a malmok csarnokában a régi malmok makettjeit elkészítse – mondta el a múzeum igazgatója.
A könyvtári sorozathoz kapcsolódóan az érdeklődők Sebestyén Imre gyűjtő, Millenniumi képeslapgyűjteményének részletét is megtekinthették a vitrinekben.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi

Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok

Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.

2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi

Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő

Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).

2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep

2024. Május 12. 09:47, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 12. - URUNK MENNYBEMENETELE