Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 10. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Kőkorszaki 'csúcstechnológiát' alkalmazott az ember 71 ezer évvel ezelőtt

Kőkorszaki 'csúcstechnológiát' alkalmazott az ember 71 ezer évvel ezelőtt

Kőkorszaki "csúcstechnológiát" alkalmazott 71 ezer évvel ezelőtt a fekete kontinensen a Homo sapiens, kreativitásának tárgy bizonyítékait egy nemzetközi kutatócsoport tárta fel Dél-Afrikában, Mossel Bay város közelében egy barlangban.

Konszenzus uralkodik a tudományos világban arról, hogy a modern ember körülbelül százezer éve jelent meg Afrikában. Ugyanakkor viták tárgyát képezi, hogy mikor tett szert a Homo sapiens a modern emberre jellemző kulturális és kognitív sajátosságokra, és ezek milyen szerepet játszottak Afrikából történő kirajzásában - olvasható a Nature News hírei között és a PhysOrg tudományos hírportálon.
A nemzetközi kutatócsoport Curtis Marean, az Arizonai Állami Egyetem professzorának, a Nature című tudományos szaklapban megjelent tanulmány társszerzőjének irányításával végezte a feltárásokat a Pinnacle Point nevű helyszínen, egy olyan barlangban, ahol 14 méteres régészeti üledékréteg maradt fenn a 90 ezer és 50 ezer évvel ezelőtti időszakból. Az eddigi feltárások során kétszázezer lelet került napvilágra.
A kutatók találtak mikrolitikus módszerrel készített, pattintott kőeszközöket, amelyek 71 ezer évvel ezelőttről származnak. Az Afrika más részein és Eurázsiában körülbelül húszezer éve meghonosodott technológia nevét a jellegzetesen kisméretű pengékről kapta, amelyek gyakran 2 centiméternél rövidebbek voltak. Nyílhegyeket állítottak ily módon elő, illetve vágóeszközök éleként több darabot erősítettek egymás mellé csont- vagy agancsfoglalatba.
A Pinnacle Point lakói az eszközöket egy szilkrét nevű kőzetből készítették, amelyet a könnyebb megmunkálhatóság érdekében előzetesen hevítettek. A mikrolitekből nagy hatótávolságú és pusztító erejű hajítófegyvereket állítottak elő. A hajítódárdák nagyobb biztonságot és nagyobb hatékonyságot garantáltak tulajdonosaiknak, mint a kézifegyverként használatos lándzsák, amikor egy nagyvad elejtéséről vagy a harcról volt szó.
Curtis Marean szerint az eszközkészítési technológia tizenegyezer éven át változatlan maradt. "Elképzelhetetlenül hosszú időn keresztül változatlan módon állították elő eszközeiket" - hangsúlyozta az Arizonai Állami Egyetem professzora.
Hozzátette: amikor a Homo sapiens elhagyta Afrikát és a neandervölgyi ember uralta területre jutott, nagyobb hatékonyságú fegyverekkel rendelkezett, mint "unokatestvére". A modern ember valószínűleg fejlettebb együttműködési készségekkel is bírt, e két tényező pedig döntő fölényt biztosított számára.
"Egyetlen ellenfél vagy zsákmányállat sem volt többé biztonságban a modern embertől. Vélhetően e képességek tették lehetővé a modern ember kirajzását Afrikából, vezettek sok állatfaj kihalásához, ahogy közrejátszhattak abban is, hogy a neandervölgyi ember eltűnt a Föld színéről" - vélekedett Curtis Marean.

Címkék: Kultúra-tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;