Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Július 05. 08:20, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Komoly baj lehet a kutyapusziból

Komoly baj lehet a kutyapusziból

A kutyások imádják, ha négylábú pajtásuk végignyalja az arcukat, hiszen a szeretet e megnyilvánulása leveszi őket a lábukról.

De a kutya csókja le is verheti őket a lábukról, ha nincs szerencséjük.

Az egészségügyi szakemberek, illetve bakteriológusok és virológusok szerint nem a legjobb ötlet a kutyákkal ennyire szoros érintkezést fenntartani, mert a kutyanyál könnyen bekerülhet a szájba, s a nyállal együtt sok minden bejuthat ezen a kapun a szervezetbe.

John Oxford, a londoni Queen Mary Egyetem virológia és a bakteriológia professzora felhívta a figyelmet, hogy a kutyák azzal töltik a fél életüket, hogy az orrukat szó szerint beleütik mindenbe, például felderítik más kutyák ürülékét, így a pofájuk és a szájuk mindenféle baktérium és vírus gyülekezőhelye.

A kérdés, hogy okoz-e ez valamiféle problémát? Egy 70 éves brit nő példája arra vall, hogy jobb vigyázni. Az asszony egy olasz agár nyálával fertőződött meg olyan súlyosan, hogy az intenzív osztályon kötött ki, s több szervi elégtelenséggel is kezelni kellett. A baj akkor kezdődött, amikor a kutya megnyalta az arcát, s a nyálat elkente a kezével, mert egy rokonával telefonált, s nem volt más lehetősége a tisztálkodásra. Nem sokkal később rosszul lett, s ki is kellett hívnia a mentőket, akik eszméletlenül találtak rá az otthonában. A kórházba magához tért, és sokat javult az állapota. Más tünete nem is maradt, mint egy esti fejfájás.

Négy nap múlva azonban az állapota megint romlani kezdett. Zavartságot és fejfájást tapasztalt, hasmenése és magas láza volt, s a vesefunkciói is romlani kezdtek. Aztán leromlott a májfunkciója, végül légzési elégtelenség alakult ki. Az intenzív osztályra szállították, ahol kiderült, hogy súlyos szepszisben, vérmérgezésben szenved. Az asszonyt két hét intenzív kezelés után engedték haza.

Végül sikerült megállapítani, hogy a fertőzést a capnocytophaga canimorsus baktérium okozta, amely a kutya nyálában tenyészett a British Medical Journal beszámolója szerint. A kutyaharapásos eseteknél a fertőző ágens bekerülhet a vérbe, de ebben az esetben nem volt sérülés a betegen. Az orvosok az elmúlt 30 évben csak két kutyacsókos fertőzésről tudnak mindösszesen. Ugyanakkor, ha egy sebes felületet megnyal a kutya, vagy sérülést okozva harap, akkor az érzelmi motívumokat félretéve ("a saját kutyám nem fog megbetegíteni") orvoshoz kell fordulni.

A fertőzés kezdeti tünetei láz, hidegrázás, izzadás és elesettség, s a betegség gyors elhatalmasodása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.