Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Június 28. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - SzabadFöld -

Közelít a stroke?

Közelít a stroke?

A szívverés akkor tekinthető normálisnak, ha a percenkénti dobbanás 60 és 100 között van, az üteme pedig egyenletes és ritmusos.

Magyarországon minden hatodik ember kap szélütést, s évente 15 ezren halnak meg e betegség következtében. Ezért a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság 2015-öt a Stroke Megelőzés Évének tekinti.

Megtörténik olykor, hogy szabálytalanul, nem a megszokott ritmusban ver a szívünk, egy-egy pillanatra kihagy a lüktetés. Nos, ha ez rendszeressé válik, vagy azt tapasztaljuk, hogy 24 órán túl is összevissza kalimpál, fennállhat a pitvarfibrilláció veszélye. Ez az egyik leggyakoribb ritmuszavar, ami az ötszörösére növeli a stroke kockázatát – figyelmeztet Kiss Róbert Gábor professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. Kialakulásához a koszorúér-betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbaj, a dohányzás, a túlzott alkoholés koffeinfogyasztás mellett a stressz is hozzájárulhat. A pitvarfibrilláció nem okoz látványos tüneteket, így nehezen felismerhető. A betegek általában erős szívdobogásról, légszomjról számolnak be – hamar kifulladnak és gyakran a normális többszörösére is felszaladhat a pulzusuk.
Magunk is megállapíthatjuk, hogy pitvarfibrillálunk-e: tapintsuk ki a pulzusunkat a nyaki ütőerünkön, a csuklónkon, vagy használjunk olyan elektronikus vérnyomásmérőt, amely pittyegve jelzi a szívverést. A szívverés akkor tekinthető normálisnak, ha a percenkénti dobbanás 60 és 100 között van, az üteme pedig egyenletes és ritmusos.
Ilyenkor a szív működését szabályozó normális ritmusos elektromos ingert gyors spontán elektromos jelek váltják fel, a pitvarok remegnek, ezért nem képesek hatékonyan pumpálni a vért: egy része visszamaradhat a pitvarokban, ahol megalvadhat, s vérrög képződhet. Ez a vérrög aztán a szívüregből a véráramba jutva az agyban stroke-ot, míg más szervhez érve érelzáródást okozhat.
A stroke három fő tünete: a száj félrehúzódása, beszédzavar, féloldali végtaggyengeség – sorolja Bereczki Dániel professzor, a Magyar Stroke Társaság elnöke. Az agyérkatasztrófa nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk arra várni, hogy a tünetek maguktól elmúljanak. Szélütés esetén azonban minden egyes perc számít, hiszen a késlekedés idegsejtek millióinak, továbbá különböző agyterületek elhalásával járhat. A beteg túlélési, illetve gyógyulási esélyeit nagyban befolyásolja, milyen gyorsan kerül a kórházba. Ezért amennyiben a stroke-nak akár csak a gyanúja is felmerül, azonnal hívjunk mentőt a 104-es telefonszámon, és kérjünk sürgősségi kórházba szállítást!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.