Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2016. Február 28. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Középkori dalok színesítették a Wass Albert Felolvasómaratont

Középkori dalok színesítették a Wass Albert Felolvasómaratont

A Wass Albert Felolvasómaraton vége felé immáron hagyományosan a Széljáró Balladás műsora színesítette a szombati napot.

A február 26-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban kezdődő Wass Albert Felolvasómaraton záróakkordja február 27-én a Széljáró Balladás együttes középkori dalokból álló dalcsokra volt.

Az együttes ezúttal kamarafelállásban szórakoztatta a nagyérdeműt. Hegyi Bence ütős hangszereken, Fekete Benő gitáron és Vas László nyenyerén és gitáron közreműködött a fülbemászó dallamok előadásában.

Elsőként egy 15-16. századból származó régi magyar táncot hallhatott a közönség, melyben természetesen egy népi hangszer, a nyenyere vitte a prímet. Ezt követte az Erdélyi fejedelem tánca és egy erdélyi hajdútánc. A sorban a következő egy Moldovából származó népi egyházi ének volt, s végül a sort Tinódi Lantos Sebestyén 1548-ban született nótája zárta, melynek főszereplői mind-mind részegek.

A színes és sokrétű dalcsokor közül nagyon nehezen választotta ki a közönség, hogy mit is szeretne újra hallani. Csak abban voltak biztosak, hogy semmiképpen nem akarják a koncert zárását. Vastapssal és újrázással sikerült is kicsikarni egy búcsúdalt az előadókból s végül az Erdélyi fejedelem táncával és az erdélyi hajdútánccal zárult a pompás koncert.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.