Városlista
2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Október 16. 12:15, szerda | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

Központban az élelmiszer-pazarlás

Központban az élelmiszer-pazarlás

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Egészségnap keretében emlékezett meg az Élelmezési Világnapról október 16-án.

Az élelmezési világnap az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére jött létre és legfőbb célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az élelmezési gondok orvoslásának fontosságára. A félegyházi Mezgé minden évben csatlakozik a programhoz, mellyel közelebb kerülnek az iskola diákjai az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez és az egészséges életmód kialakításához.

Lapunknak Nagy Melinda élelmiszeripari szakoktató, munkaközösség-vezető osztott meg részleteket az esemény kapcsán.

Megtudtuk, hogy a diákok már a megelőző napon, a saláták elkészítésével elkezdték a szorgoskodást, a mai napon pedig frissen készítették el a mintegy 800 db szendvicset. A kukorica- és burgonyasaláta mellé a tankonyhában készült körözött, illetve a tanvágó termékeit (pl. turista felvágott, füstölt kolbász, sertészsír) használták a P&P Pékáru Kft. által felajánlott 40 kg kenyér feltétjeként. Mindezeken felül a Szentkúti Tej joghurttal, túróval, tejföllel és sajttal járult hozzá az egészséges uzsonnához. Az iskola diákjai otthonról is hoztak különféle zöldségeket, gyümölcsöket, savanyúságot és házi lekvárt, hogy teljes legyen a repertoár. Az ízletes étkeket két osztály készítette, munkájukat az élelmiszeripari munkaközösség 8 fővel koordinálta.

Az iskolában ezen a napon csak az első három óra volt megtartva, a diákok a nagyszünetben fogyaszthatták el az egészséges uzsonnát. A tízórai után pedig egészségnappal folytatódott a foglalkozás, ahol több állomás közül lehetett választani. Így például egészségügyi állapotfelmérésen, műveltségi vetélkedőn, könyves játékon, önismereti foglalkozáson, öko-vetélkedőn is részt vehettek, de tökfaragás, relax szoba, kvízjáték, véradással kapcsolatos előadás, darts, amőba, vakkóstolás és fűszerkvíz is színesítette a programok sorát. Mindezen programok – olimpiai év lévén - az olimpia jegyében zajlottak.

Az iskola immáron 3 éve kapcsolódott a Millió lépés programhoz, így ezen a napon is lehetőség nyílt a lépésszámlálásra. A Millió lépés programban a Magyar Szervátültetettek Szövetsége betegszervezet ingyenes applikációjának letöltése után lehet csatlakozni az iskolák versenyéhez, mely a kéktúra útvonal megtételéhez kapcsolódik. 7 kékkör teljesítése után 1 millió forintot nyerhet sporteszközök vásárlására a győztes iskola.

Mivel tavaly a Mezgé is nyert ezzel a versennyel 1 millió forintot, ezáltal a gyerekek még nagyobb lelkesedéssel vetették bele magukat a lépésszámlálásba, kihasználva az egészségnapot.

Rózsa Pál igazgató megnyitó beszédében felhívta a figyelmet, hogy az egész nap legfőbb célkitűzése az élelmiszer hulladék csökkentésének a tudatosítása, a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése és hulladékmentes, tiszta, rendezett környezet kialakítása.

- Ha leesik a kenyér, akkor azt nem tapossuk szét, nem dobjuk ki, hanem felvesszük és megpróbáljuk újra felhasználni. Esetleg a háztáji állatok még elfogyaszthatják azt, így nem vész kárba – hangsúlyozta az igazgató és mindenkit arra kért, hogy annyi ételt rendeljen és vásároljon, amennyit el bír fogyasztani.

- Ne kerüljön sor arra, hogy kidobjátok! – figyelmeztetett.

Mindezeken túl a betétdíjas üdítős és ásványvizes flakonok visszaváltására biztatott mindenkit, hiszen ez a szemétképződés csökkentése mellett a zsebpénz kiegészítésének is a legjobb formája. Leszögezte azt is, hogy a félegyházi Mezgé örökös öko-iskola, mely címért tenni is kell minden nap.

- Már annak is nagyon örülünk, ha felveszed, amit leejtettél, de még jobb lenne, ha a társadat is figyelmeztetnéd, vagy felvennéd helyette a szemetet, hogy mindig tiszta maradjon a környezet körülöttünk – mondta.

- Nem elég annak örülnünk, hogy nem éhezünk, bele kell gondolnunk azok sorsába, akiknek sóvárogni kell érte, mert nem kerül minden nap az asztalukra étel. Talán így egyszerűbb lesz megérteni, hogy miért olyan fontos az ételpazarlás visszaszorítása – zárta gondolatait Rózsa Pál igazgató.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 14. 16:12, hétfő | Helyi

Választókerületi polgármesteri találkozót tartottak Csólyospáloson

Csütörtökön délelőtt Csólyospálos adott otthont Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerület polgármesteri találkozójának.

2024. Október 14. 16:00, hétfő | Helyi

Üzbegisztánról nyílt kiállítása Ujvári Sándor fotóművésznek

Szombaton délután a Lakitelek Népfőiskolán nyílt tárlat Ujvári Sándor fotós Üzbegisztánban készült életképeiből.

2024. Október 13. 11:42, vasárnap | Helyi

Pályaorientációs napot tartott a Mezgé

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium pályaorientációs napot tartott október 11-én.

2024. Október 13. 11:11, vasárnap | Helyi

Beteg koordináció Petőfiszálláson

A betegek koordinációja a szociális intézményben kulcsszerepet játszik, feladatköre talán nem is gondolnánk mennyire fontos.