Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Március 28. 08:15, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Közszereplőnek igen, magánszemélynek nem lehet a halálát kívánni a Facebook szerint

Közszereplőnek igen, magánszemélynek nem lehet a halálát kívánni a Facebook szerint

A Facebook irányelvei szerint a felhasználók akár a közszereplők halálát is kívánhatják, és azt el kell tűrniük – áll a brit Guardian című lap szerkesztőségéhez eljuttatott dokumentumban.

Guardian tulajdonába került egy dokumentum a Facebook irányelveiről. A 2020-ban készült háromszáz oldalas iromány útmutatásokat tartalmaz a közösségi oldal moderátorai számára, hogyan kezeljék a közszereplőket, illetve a nem közszereplőket ért zaklatásokat.

A Facebook irányelvei szerint a felhasználók akár a közszereplők halálát is kívánhatják, és azt el kell tűrniük – áll a brit Guardian című lap szerkesztőségéhez eljuttatott dokumentumban.

A kiszivárogtatott dokumentumból kiderül, hogy a közösségimédia-portál moderátorainak máshogy kell bánniuk a közszereplőkkel és a nem közszereplőkkel,
ám a Facebook elég tágan értelmezi a közszereplő fogalmát: közszereplő minden politikus, akár megválasztották, akár nem, és mindegy, milyen pozíciót tölt be egy kormányzatban. Az újságírók is közszereplők, ha nyilvánosan publikálnak.

A „minősítés megszerzéséhez” az online hírnév már elég, egészen pontosan úgy határozták meg, hogy akkor minősül valaki közszereplőnek valaki, ha több mint százezren követik valamelyik közösségi oldalon létrehozott fiókján.

Illetve az is elegendő, hogy valakit a Facebook közszereplőnek minősítsen, ha az elmúlt két évben legalább öt hír címében, alcímében megemlítik a nevét. „Kivételek ez alól a 13 évesnél fiatalabb gyermekek, ők sosem számítanak közszereplőnek” – áll a dokumentumban.

A zaklatás minden aspektusának kimerítő meghatározására tett kísérlet azt jelenti, hogy a Facebook szabályai meglepő sajátosságokat is tartalmaznak. A felhasználók például „zaklathatják” a halott személyeket, de csak azokat, akik 1900 előtt hunytak el, és az is megengedett, hogy felhasználói kitalált karaktereket zaklassanak. A moderátoroknak írt dokumentumban például megemlítik, hogy a „Homer Simpson egy k***a” tartalommal szemben semmilyen intézkedést ne tegyenek.

A Facebook irányelvei azonban nem védik meg a közszereplőket a támadásoktól, beleértve a súlyos testi sértéssel való fenyegetést, a becsmérlő szexuális kifejezéseket vagy a személyes adatok kiadására irányuló fenyegetéseket.
A dokumentum szerint a közszereplőknek tűrniük kell a kritikákat és a támadásokat, de egy bizonyos szint után el kell távolítaniuk a moderátoroknak a bejegyzéseket. Magánszemélyek esetében sokkal szigorúbb szabályokat ír elő: „eltávolítunk minden olyan tartalmat, amelynek célja a megalázás vagy megszégyenítés, ideértve például valakinek a szexualitásával kapcsolatos állításokat.” A magánszemélyeket nem lehet halálfenyegetéssel megcélozni, olyan tartalmakat megosztani, melyek ünneplik vagy kigúnyolják halálukat vagy súlyos testi sérüléseiket.

A Guardian megkeresésére a Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy fontosnak tartják a politikusok és más emberek kritikus vitáinak a lehetőségét a nyilvánosság előtt, de ez nem jelenti azt, hogy megengedik, hogy zaklassák őket az applikációnkon.

Hozzátette, hogy eltávolítják a gyűlöletbeszédet és a súlyos károkkal való fenyegetést, függetlenül attól, hogy ki a célpont, és további módszereket vizsgálnak a közéleti személyek zaklatás elleni védelmére.

„Rendszeresen konzultálunk biztonsági szakértőkkel, emberi jogi jogvédőkkel, újságírókkal és aktivistákkal, hogy visszajelzést kapjunk politikánkról és megbizonyosodjunk arról, hogy jó úton haladunk-e” – fogalmazott a szóvivő.

A címlapfotó illusztráció / forrás:maszol.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.