Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2016. December 13. 15:54, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Kreativitással több eredmény érhető el, mint büntetéssel

Kreativitással több eredmény érhető el, mint büntetéssel

Lépten-nyomon úszunk a szemétben – az erdőben, az út mentén szemétszigetekbe botlunk,

és nem lehet minden métert rendőrrel, közterület felügyelővel vagy kamerával figyeltetni, sőt a jó példa sem mindig elég meggyőző. Ezért fontosak a jópofa, meglepő, mégis szemléletformáló megoldások is.

Hankó Gergely, a Greenius Környezetvédelmi Csoport vezetője szerint a különböző „ne szemetelj” kampányokban nagyon fontos a kreativitás, a humor, az ötletesség, a 21. századi kommunikáció.

A finomabb megfogalmazások közé tartozik a „Rendes ember nem szemetel, a többinek pedig tilos”, de Vácrátóton például az „Itt a falu legnagyobb marhája szemetelhet csak” feliratú táblával is lehetett találkozni.

A tapasztalatok szerint, ha az illegális szemétlerakó helyeknél a takarítást követően pihenőparkot, játszóteret, tanösvényt alakítanak ki, szinte biztos, hogy a későbbiekben ugyanoda nem kerül vissza hulladék.

A környezetvédelmi szakember szerint a büntetés is hatásos lenne, ha lennének mellé precedens értékű negatív ösztönzők. A jogszabályok szerint az illegális szemétlerakás pénzbüntetéssel sújtható, csak éppen senki nem kapja el a szemetelőket.

Kissné Dóczy Emília, az Erdőmentők Alapítvány génrezervációs vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy az erdő képtelen feldolgozni az ott kidobott szemét nagy részét, a hulladék még évtizedek múlva is szennyezi a talajt, a környezetet. Különösen veszélyesek a különböző festékek, vegyszerek, akkumulátorok, amelyek akár a talaj vízszintjéig is leszivárognak, és az ivóvizet is károsítják.

Kissné Dóczy Emília elmondta azt is, hogy már egészen kis gyerekeknek is tartanak foglalkozásokat, akik ezáltal sokkal érzékenyebbek lesznek a környezetvédelemre, sőt a szüleiket is ők nevelik.

Hankó Gergely a műsorban beszélt arról is, hogy magyar lakosság közel sem termel annyi szemetet, mint a nyugat- vagy észak-európai országok lakossága. Éppen ezért Magyarországon a megelőzésre, valamint az újrahasznosításra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, ugyanis a szemétmennyiség körülbelül harminc százalékát komposztálással, és további 30-40 százalékát szelektív gyűjtéssel, újrafeldolgozással csökkenteni lehetne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)