Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Külföldi embercsempész bűnszervezet tagjait ítélték el Lentiben

Külföldi embercsempész bűnszervezet tagjait ítélték el Lentiben

Többéves fegyházbüntetésre ítélte a Lenti Járásbíróság azt a hat pakisztáni, indiai és afgán embercsempészt, akik bűnszervezetben szállítottak Magyarországról Olaszországba illegális bevándorlókat

- tájékoztatta az ítéletről a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője csütörtökön az MTI-t.
Beznicza Árpád közölte: a vádlottak Olaszországban élő pakisztáni és afgán embercsempészek által irányított, jól szervezett, nemzetközi embercsempész bűnszervezet keretében követték el a bűncselekményt.

A társaság pakisztáni vezetői Olaszországban szerveztek be három, ott tartós letelepedési engedéllyel rendelkező, indiai állampolgárságú vádlottat, akik pénzért vállalták migránsok Magyarországról Olaszországba történő illegális szállítását. Az indiaiak irányítására a bűnszervezet vezetői az egyik pakisztáni vádlottat is elküldték Magyarországra.

A szállítók idén márciusban felvették a kapcsolatot két, Magyarországon már több éve menedékjogot kapott vádlottal, akik a magyar menedékjogi védelemmel visszaélve valójában szervezett embercsempészést folytattak. Több más, ismeretlen afgán embercsempésszel közösen keresték meg a zöldhatáron át illegálisan Magyarországra érkezett menedékkérőket, s fejenként 50-250 euróért azt ígérték nekik, hogy "garanciával" kijuttatják őket Olaszországba.

A bicskei és a debreceni menekülttáborokból az embercsempészek utasításának megfelelően március 4-én este Budapestre irányított bangladesi és afgán menedékkérőket az indiai szállító által Olaszországból kibérelt, zárt rakterű kisteherautóba ültették. A vádlottak az alig hat négyzetméteres rakterű zárt furgonban 16 embert zsúfoltak össze, és velük az M7-es autópályán, majd a 75-ös főúton Olaszország felé indultak.

A többórás út alatt a menedékkérőknek sem élelmet, sem vizet nem biztosítottak, szükségleteik elvégzése érdekében sem álltak meg, végig a teherautó padlólemezén ülve szállították őket. Az egyik vádlott az úton személyautóval "előfutóként" haladt, hogy a rendőri ellenőrzésre figyelmeztesse a teherautóban ülőket.

Lenti belvárosában figyelt fel a gyanús autókra egy rendőrjárőr, akinek a jelzésére az embercsempészek nem álltak meg, hanem nagy sebességgel elhajtottak a magyar-szlovén határ irányába. Végül autós üldözés után, a határ előtt 400 méterre, útzár alkalmazásával sikerült őket feltartóztatni, de két indiai embercsempész elmenekült, őket azonban másnap reggel elfogták.

A vádlottak többsége a tárgyaláson beismerő vallomást tett, bár saját szerepét mindegyik igyekezett kisebbíteni. A bűnszervezetben való elkövetést valamennyien tagadták.

A Lenti Járásbíróság szerdai ítéletében bűnszervezetben, társtettesként elkövetett embercsempészés miatt mondta ki bűnösnek a hat vádlottat. Három embert két év nyolc hónap fegyházbüntetésre ítélte és valamennyiüket 4 évre kiutasította Magyarország területéről.

Három további vádlott négy év fegyházbüntetést kapott, egyiküket öt évre utasították ki az országból, a két menedékjogot élvező vádlottat azonban nem lehetett kiutasítani.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és a védők fellebbezést nyújtottak be, de a bíróság fenntartotta valamennyi érintett előzetes letartóztatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.